Seakombinaat püstitas kuldi auks uhke ausamba

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekseko staažikaimad töötajad eemaldasid Ülle Eltermaa (vasakul) eestvedamisel mälestuskivilt katte. Neile elas kaasa Rakvere Farmide juhatuse esimees Teet Soorm (paremal).
Ekseko staažikaimad töötajad eemaldasid Ülle Eltermaa (vasakul) eestvedamisel mälestuskivilt katte. Neile elas kaasa Rakvere Farmide juhatuse esimees Teet Soorm (paremal). Foto: Marko Saarm / Sakala

Eile valitses Viljandi lähedal Ekseko seakombinaadi õuel pidulik õhkkond. Praegune aktsiaseltsi Rakvere Farmid lipulaev tähistas 40 aasta möödumist esimese seapõrsa sünnist.

Tähtsat sündmust olid tunnistama kutsutud endised ja praegused töötajad, peeti kõnesid ja söödi vennaihu.

Farmi peaveterinaar Ülle Eltermaa tuli äsja rajatud seakombinaati tööle 1974. aasta aprillis. Üsna pea oligi käes rõõmupäev: 9. mail nägi ilmavalgust esimene põrsas, kes toonase majandi juhataja Tomas Sooaluste auks Toomaseks nimetati. Tubli kult sai nautida nelja ja poole aasta jagu viljakat elu ning suri loomulikku surma. Ta maeti pidulikult valgete linade vahele seatuna kombinaadi legendaarse direktori Vello Tire kabineti akna alla.

Sünnikuupäev on segane

Teadjad kõnelevad, et kuldihakatis sündis tegelikult päev varem, kuid seda hoiti saladuses, sest suursündmuse võidupühaga sidumine tundus eriti väärikas. Ülle Eltermaa ei kippunud lugu kinnitama ega ümber lükkama. «Samas, Tiret tundes, pole miski välistatud,» muheles teenekas veterinaar.

Eltermaa meenutuste järgi töötas Toomas paarituskuldina paar aastat, ent lõpu poole olevat tema iseloom üpris ebameeldivaks muutunud. «Tal ei lastud ju loomulikku elu elada, kõik silitasid ja patsutasid aina. Nii kippus ta paaritudes juuresviibivaid töötajaid isegi ründama.»

Aga kas praegu on siis farmis Toomase lapselapselapselapsed? Peaveterinaari väitel võib kuulsast kuldist geneetiliselt isegi mingeid jälgi alles olla. «Kuldid said hiljem kõik mujalt sisse ostetud, emiseid pole aga toodud ja emaliini kaudu võib täitsa midagi olla,» lausus Eltermaa.

Samas muutub sea geneetika kiirelt. «Kuuekuuselt on siga lihaküps, kaheksakuuselt suguküps. Viieaastane loom on tegelikult oma elutöö teinud,» nentis veterinaar.

Miks alles nüüd?

Toomas suri 1979. aasta septembris. Tema vahepealseid ümmargusi sünniaastapäevi pole tähistatud. Farmi arendusdirektori Andres Veide sõnade kohaselt olid selle põhjuseks kindlasti vahepealsed keerulised ajad.

«1993. aastal oli põllumajandusreform ning on puhas ime, et ellu jäädi,» lausus Veide.

Ülle Eltermaa meenutuste järgi moodustati Ekseko ümbruskonna kolhoosidest. 1979. aastani toodeti järelkasvu loomuliku paaritumisega ja kulte oli kombinaadis väga palju. «Tollal oli kümme põrsast pesakonna kohta lagi, praegu on aga ühel emisel teinekord isegi üle kahekümne põrsa ning emis enam kõrvalise abita poegimisega hakkama ei saa.»

Kui algusaastatel oli kombinaadis umbes 3000 emist ning toodeti 54 000 siga aastas, siis praegu on need arvud mitu korda suuremad. Kunagine eksperimentaalne sealihatootmise kombinaat on Rakvere lihakombinaadile kuuluvate Rakvere Farmide osa ning annab kolmandiku kogu Eesti sealihatoodangust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles