Aasta lind on pesas

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäälind kodulähistel
Jäälind kodulähistel Foto: Sven Zacek

Eesti Ornitoloogiaühingusse on jõudnud esimesed teated tänavuse aasta linnu pesaleidudest. Kõik jäälinnud on praeguseks ilmselt rändelt naasnud ning oma pesitsuskoha välja vaadanud.

Jäälinnuaasta eestvedaja Riho Kinksi sõnul kestab selle tiivulise pesitsusaeg aprillist septembrini ja selle jooksul võib üks linnupaar üles kasvatada isegi kolm pesakonda poegi.

«Kuna jäälind on pelglik, siis palume looduses liikujatel tema igapäevaelu mitte häirida ja käituda temaga kohtumisel linnusõbralikult,» seisab Kinksi saadetud pressiteates.

Ornitoloogid soovitavad, et kui keegi tahab jäälindu jälgida või pildistada, tuleks seda teha teda häirimata eemalt.

«Kanuuga või muu ujuvvahendiga sõites jäälindu märgates ära jää paadist kauaks lindu vaatama,» õpetas Kinks. «Sõida edasi või tõmba paat varjatud kohas kaldale ning jälgi jäälinnu tegemisi kaldalt.»

Kõigist jäälinnuvaatlustest ootavad ornitoloogid teavet. Lihtsaim viis selle edastamiseks on vaatlused ise kaardile märkida aasta linnu kodulehel www.eoy.ee/jaalind. Samas palutakse teada anda ka pesaleidudest, mida aga avalikult ei kuvata. Kes ei taha oma jäälinnukohti avalikustada, võib info saata e-postiga riho.kinks@eoy.ee. Oodatud on teated kõigist jäälinnuvaatlustest alates 2013. aasta detsembrist.

Jäälinnu ja aasta jooksul toimuvate tegevuste kohta saab lähemalt teada www.eoy.ee/jaalind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles