Tondilossi varjus valmivad isemoodi iglusaunad

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanas kolhoositöökojas äsja patenditud iglusaunasid tutvustades märgib osaühingu Creative Woodworks üks omanikest Siim Enders muu hulgas, et majakeste sisemus on kaetud haava- ja välispind kuuselaastudega. «Nii on õige ja saun peab hästi ilmale vastu,» kiidab ta.
Vanas kolhoositöökojas äsja patenditud iglusaunasid tutvustades märgib osaühingu Creative Woodworks üks omanikest Siim Enders muu hulgas, et majakeste sisemus on kaetud haava- ja välispind kuuselaastudega. «Nii on õige ja saun peab hästi ilmale vastu,» kiidab ta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Paarkümmend aastat tühjana seisnud ja loodusjõudude pureda olnud omaaegse Leie kolhoosi töökoja seinte vahelt kostab viimasel ajal taas tööriistade tärinat.

«Kuuekesi mahub sisse. Kui on suuremad mehed, siis on neljakesi paras,» iseloomustab sealsamas lähedal elav Siim Enders iselaadset puidust iglusauna, mille tootmisele ta hiljuti koos kahe sõbraga räämas hoonekolossi rentnikuna aluse pani.

See on noorte meeste endi välja mõeldud saunatüüp, milletaolist ei leiduvat ühegi konkurendi kataloogis. Tagamaks jutu vettpidavust, taotleti hiljuti kavandile patendiametist tunnuskiri.

Sobib looduse rüppe

«Kolm talvekuud katsetasime ja proovisime. Eesmärk oli teha ilus ja hea saun – selline, mis oleks välimuse poolest pilkupüüdev ja sobiks samas loodusesse. Paistab, et pingutus kandis vilja, sest aprillis Tartus Maamessil esimest korda suurema publiku ees aktiivset müügitööd tehes leidsime kohe kuuele ostja,» sedastab Siim Enders.

Et 2,3-meetrise läbimõõduga ümara majakese soodushind koos kerise ja korstnaga küünib üle 2200 euro, on selline esmatehingute arv algatuseks vaieldamatult tähelepanuväärne. Samas tahetakse äriplaani kohaselt peagi jõuda tasemeni, kus aastas tehakse valmis ja müüakse maha umbes 150 samasugust iglusauna. Ostjaid loodetakse seejuures leida ühtviisi nii Eestist kui Skandinaavia maadest. Samuti peetakse juba läbirääkimisi vahendajatega Saksamaal.

Küsimusele, miks peaks peremees, kes on otsustanud endale soetada väikese valmis sauna, valima just Võrtsjärve lähedal Leies kokkupandu, vastab Enders rõhutatult, et see on käsitöö, millesse võib suhtuda ka kui kunstiteosesse. Lisaks karkassile ja põrandamaterjalile kulub ühe sellise sauna valmistamiseks enam kui 2500 puitlaastu. Neist igaüks on käsitsi paika passitatud ja vajaduse korral kirvega parajaks tahutud.

Hea õhuvahetus

Ka tõstavad tootjad oma iglusauna puhul esile unikaalset kuplilaadset kuju, mis lubab leilikuumal ühtlaselt kõigisse ruumi punktidesse kanduda. Pealegi olevat sellises saunas tänu hingavale laastukattele eriti hea õhuvahetus.

Spetsiaalselt iglusaunade valmistamiseks ja turustamiseks loodud osaühingu Creative Woodworks omanike ringi kuuluvad Siim Endersi kõrval viljandlased Priit Laur ja Priit Kallas. Lisaks kasutatakse praeguse töömahu juures paari palgasaaja abikäsi.

Ettevõtte püstipanekut kirjeldades tunnistab Enders, et sadadesse tuhandetesse eurodesse küündivat investeeringut pole selleks tarvis läinud. Küll aga olevat kulunud ohtralt aega ja energiat, leidmaks just seda õiget toodet, mille müügiedusse on kõigil asjaosalistel ühtviisi usku. Sestap on esmalt proovitud mängumajad, kuurid ja kuivkäimlad nüüdseks kõrvale lükatud ning keskendutud just saunadele.

«Kui keegi tahab midagi muud, mille valmistegemine on meie võimuses, siis võime muidugi ette võtta, aga põhirõhk on iglusaunadel. Selles paistab potentsiaali olevat,» lausub Enders lootusrikkalt.

ARVAMUS

Kalevi Kaur,
Kolga-Jaani vallavanem

Minu arvates on see lahe ettevõtmine ja ma loodan väga, et poistel läheb hästi. Kui nad hiljuti Kolga-Jaani majanduskonverentsil rääkimas käisid, oli näha, et neil on kõvasti särtsu sees. Neil kohe on kätt seda tüüpi nikerdamise peale. See on hea näide, kuidas suhteliselt väheste vahenditega on võimalik tõsiseltvõetava äriga algust teha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles