Viljandis avatakse homme Eesti rattahooaeg

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi rattamaraton avab hooaja homme. Pilt on tehtud mulluselt võistluselt.
Mulgi rattamaraton avab hooaja homme. Pilt on tehtud mulluselt võistluselt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suurima rattamaratonide sarja Estonian Cup avaetapi Mulgi Rattamaratoni stardinimekirja on kantud 1557 osalejat. Start 60 kilomeetri pikkusele maratonidistantsile antakse Viljandi järve kaldalt eeloleva pühapäeva keskpäeval, sellele järgnevad tasuta lastesõidud ning 35 kilomeetrine poolmaraton.

Maratoni pressiteate kohaselt peetakse Mulgi Rattamaratoni suurfavoriidiks Caspar Austat. Võitlus esikoha eest saab aga olema pingeline, sest teravat lahingut on sarja neljakordsel võitjal oodata nii Alges Maasikmetsa, Peeter Pruusi, Erki Pütsepa kui Peeter Tarvisega.

Estonian Cup rattasarja peakorralda Allar Tõnissaare sõnul on hooaja algus alati ettearvamatu. «Esimene suurem võistlus annab esimese ülevaatliku pildi, missuguses vormis keegi uue hooaja alguses on ja kuidas on ratturid osanud hooaja eelse ettevalmistuse käigus võistlusvormi ajastada – üllatusi tõenäoliselt tuleb,» ennustas Tõnissaar.

Põhivõistluse käigus läbivad ratturid kokku 760 tõusumeetrit. Maratoniraja raskeim lõik ootab sõitjaid Holstre-Polli mägedes, kus kümne kilomeetri jooksul pedaalitakse kolmandik kogu raja tõusudest. Just see on sõidu lõpptulemust arvestades otsustava tähtsusega rajalõik, sest raske rajaosa lõpus ootab liidreid vahefiniš, millele omakorda järgneb mõne kilomeetri pärast kiirenduskilomeeter. Viimased seitse kilomeetrit rajast kulgeb Viljandi järve kaldal terviseradadel, kus tuleb samuti võtta mitu rasket tõusu ja vaja läheb tugevat pingutust. Põhisõidu rajal asub kolm- ning poolmaratoni rajal kaks teenindus- ja joogipunkti.

Poolmaratoni rajale stardib kell 13.20 ligi pooltuhat osalejat. Mulgi Rattamaratoni peakorraldaja, Viljandi rattaklubi presidendi Veiko Šmidti sõnul sobib 35 kilomeetri pikkune poolmaratoni rada neile, kes armastavad rattaga puhkepäevadel matkamas käia ning on igati jõukohane ka vähe treeninud matkajale. Herkuless lastesõidud, millest möödunud aastal võttis osa ligi 300 last, toimuvad Viljandi linnastaadioni kõrval.

Estonian Cup rattasarja kokkuvõtliku paremusjärjestuse selgitamisel läheb nii maratoni kui ka poolmaratoni distantsil arvesse iga sõitja kuus parimat etappi läbi hooaja. Lisaks selgitatakse aktiivseim rattur vahefiniši punktide alusel, samuti kiirenduskilomeetri parim, mille selgitamiseks liidetakse kõigi kaheksa etapi kiirenduskilomeetrite läbimise ajad. Võistkondliku punktiarvestuse aluseks on iga võistkonna nelja parima ratturi kohapunktid kõigilt etappidelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles