Haabjad sõidavad muistset teed mööda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haabjaretke eesmärk on näidata rahvale omaaegseid sõidukeid ja tutvustada haabjakultuuri.
Haabjaretke eesmärk on näidata rahvale omaaegseid sõidukeid ja tutvustada haabjakultuuri. Foto: Elmo Riig / Sakala

Laupäeval hommikul alustavad haabjaseltsi mehed ühepuulootsikutega Viljandi järvelt retke Pärnusse rahvusvahelistele hansapäevadele.

Laupäeval hommikul alustavad haabjaseltsi mehed ühepuulootsikutega Viljandi järvelt retke Pärnusse rahvusvahelistele hansapäevadele.

Haabjameeste eesmärk on jõuda Pärnusse 24. juuni õhtuks, kui seal algab 30. rahvusvaheliste hansapäevade avatseremoonia. Peale ühepuulootsikute osaleb avamisel teisigi ajaloolisi veesõidukeid.

Eesti haabjaseltsi liikme Jaan Keerdo sõnul on nende ettevõtmise eesmärk näidata rahvale omaaegseid sõidukeid ja tutvustada haabjakultuuri. «Kunagi, kui autot ja lennukeid ei olnud, käis ju kaubavedu ja liikumine hansalinnade vahel mööda jõgesid,» selgitas ta.

Meenutamaks kunagist väidetavat hansateed, mis ühendas Pärnut, Viljandit ja Tartut, teevadki haabjaseltsi mehed läbi sümboolse lootsikuretke Viljandist Pärnusse.

Viljandi ja Tartu vahel on veetee tänapäeval kohati paadiga läbitamatuks muutunud, kuid Pärnusse on siit võimalik jõgesid mööda sõita. Keerdo sõnul on tarvis sõiduriistu vahepeal vaid üle tammide ja mahakukkunud puude tõsta.

«Eelmisel aastal vedasime sama teed pidi laulupeotuld. Nüüd peaks Raudna jõgi puhtam olema: kevadel on seal talguid korraldatud,» kõneles ta. «Tahame, et inimesed seda veeteed rohkem hindama ja kasutama hakkaksid.»

Haabjaseltsi liikme Aivar Ruukli sõnul alustab 19. juuni ennelõunal Viljandi järvelt sõitu vaid kolm haabjat, sest Raudna jõe lõik Soomaani on üsna halvasti läbitav. Hiljem kasvab lootsikute armee suuremaks, sest haabjaid tuleb teel aina juurde.

Lootsikud läbivad retkel umbes 140 kilomeetrit.

Esimese päeva õhtuks plaanivad sõudjad jõuda Puiatusse, kuhu jäävad laagrisse. Teisel päeval mööduvad nad Osju ja Kõpu jõe suudmest ning kolmandal päeval Karuskosest. Neljandal õhtul peatuvad haab­jad Tori-Jõesuus hiiesaarel ning viiendal õhtul jäävad laagrisse Sindi ja Pulli kandis.

Emajõe laevastik suundub Pärnu poole haabjatest päeva jagu hiljem.

Pühapäeval, 20. juunil kell 15 saadab Tartu linnapea Urmas Kruuse Tartust teele lodja Jõmmu, mis liigub koos käsitööliste ja kingitustega kõigepealt Võrtsjärvele. Seal tõstetakse kaubapurjekas treilerile, mis viib selle Pärnu. Viljandist võib pontsakat Jõmmut möödumas näha 21. juuni öösel.

Viikingilaev Turm alustab Peipsi-äärsete maakondade laulupeolt teekonda Pärnu poole samuti 20. juunil ning seegi alus viiakse mere äärde maismaad pidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles