Viljandi ärimees peab Soomes väikest ahju- ja kaminatehast

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seda, et mõni Viljandimaa ettevõtja Soomes tootmiskoha sisse seab, ei juhtu just sageli. Raivo Riisa omandis on nüüdsest Ida-Soomes Polvijärvi külas tegutsev väike ahju- ja kaminatehas.
Seda, et mõni Viljandimaa ettevõtja Soomes tootmiskoha sisse seab, ei juhtu just sageli. Raivo Riisa omandis on nüüdsest Ida-Soomes Polvijärvi külas tegutsev väike ahju- ja kaminatehas. Foto: Elmo Riig / montaaž

Värvika ärikäekirja poolest tuntud Viljandi ettevõtja Raivo Riisa ostis mullu Ida-Soomes tegutseva väikese ahju- ja kaminatehase.

Riisale kuuluv osaühing Lavo Kaubandus soetas eelmise aasta kevadel Soomes Joensuu lähedal Polvijärvi külas tehase, mis on keskendunud kohalikku päritolu materjalist küttekollete valmistamisele. Tehase pidamiseks asutati tütarettevõte Lappinuuni, mis proovib oma kaubamärgiga kanda kinnitada nii Soome kui Eesti turul ning sihib tasahilju kliente teisteski riikides.

Money, money, money

Küsimusele, kuidas tekkis idee põhjanaabrite juures küttekollete tootmisega kätt proovida, vastas Raivo Riisa, et temas on tärganud soov Eestist jalga lasta. «Ostan pool Soomet kokku ja hakkan minema,» lõõpis ta endale omases stiilis.

Järgmiseks päris ettevõtja omakorda ajakirjanikult, kas too siis ei haista kõneluses ärivaldkonnas raha lõhna: «Money, money, money, mis muud. Eks igaüks taha sooja ahju kõrval istuda ja Sakalat lugeda.»

Oma sõnul ostis Riisa tehase pankrotipesast, milleni ta jõudis tuttavate abiga. Tehingu maksumust ei soostunud ta seejuures ajalehes välja ütlema. «Palju maksin,» jäi ta napisõnaliseks, kuid lubas sealsamas, et hiljemalt aasta pärast peab uus tegevusvaldkond juba puhast kasumit andma.

Lappinuuni sisulist tegevust volitas omanik kommenteerima ettevõtte tegevjuhi Marko Nõmmiku (pildil). Tema selgituse kohaselt ühendab kõiki toodetavaid ahjusid ja kaminaid tehasest paarikümne kilomeetri kauguselt oma karjäärist kaevandatav voolukivi, millel on eriti hea võime küttematerjali põlemisel eralduvat sooja salvestada.

«Väidetavalt leidub sama heade omadustega voolukivi maailmas vähestes kohtades,» kiitis Nõmmik.

10–15 töötajat

Võrreldes Soome päritolu konkurentidega, näiteks Tulikivi ja NunnaUuniga, on Lappinuuni tehas väiksemat sorti. Sõltuvalt sellest, kas on kaevandamishooaeg või mitte, on seal ametis 10–15 inimest, samas kui Tulikivi töötajate arv on parematel päevadel küündinud 700–800 kanti.

Ehkki tegevjuhi sõnul ollakse valmis kolde soovijatega ka otsekontakte sõlmima, tegeldakse esialgu edasimüüjate võrgu arendamisega. Nii näiteks on tootenäidised juba praegu väljas Viljandi ja Tallinna Espaki kauplustes, aga ka näiteks Tartus Sepa keskuses. Ettevõte loodab endale nime teha soomlastest vahendajate silmis ning seejärel mõnes kolmandas ümbruskonna riigis.

Seni on Raivo Riisa keskendunud suuresti kinnisvaraärile. Talle kuuluvad Viljandis näiteks Mulgi market ning Männimäe Selveri hoone, samuti mitu teist kinnistut. Hiljuti pälvis ta tähelepanu lubadusega korda teha aastaid Männimäe servas pooliku ja ohtlikuna seisnud ridaelamu, kuid seni pole märkimisväärseid muudatusi peale võsaraiumise ja prahikoristuse seal aset leidnud.

Vähemalt paaril korral on Riisal olnud pahandusi maavarade kaevandamise pärast. Nii näiteks karistas maakohus teda 2003. aastal trahviga selle eest, et ta hakkas Tarvastu vallas oma karjääris kruusa kaevandama, ilma et oleks selleks tellinud keskkonnamõjude hindamise. Hiljuti mõisteti mees süüdi ebaseadusliku kruusakaevandamise eest Suure-Jaani vallas asuvalt maatükilt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles