Karksi puumulkide tants pooleli ei jää

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks aastat tagasi rajatud Paistu puumulk ei süga kukalt, vaid valmistub kaabut kergitama selle auks, kes plaanib temaga istet jagada.
Kaks aastat tagasi rajatud Paistu puumulk ei süga kukalt, vaid valmistub kaabut kergitama selle auks, kes plaanib temaga istet jagada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Karksi-Nuia tantsivaid mulke kujutava puuskulptuuri püstitamise mõtte algatajad pole oma ettevõtmisest loobunud, ehkki raha napib ja kavandit pole.


Plaan luua Karksisse mulgiteemaline puuskulptuur sündis juba aastaid tagasi ning on jõudu kogunud teiste Mulgi valdade eeskujust. Ettevõtmise elluviimisega tegeleva mittetulundusühingu Karksi Ordumeistrid liige, valla kultuurikomisjoni esimees Indrek Palu rääkis, et tugeva taidlustavaga valla elanike arvates võiks skulptuur kujutada tantsupaari.

«Peaaegu iga pere on rahvatantsuga seotud: tantsivad nii vanemad kui lapsed,» ütles ta.

Karksi Ordumeistritel oli plaan skulptuur avada juba esimesel Mulgi tantsu- ja laulupeol, aga et mainitud mittetulundusühing loodi alles tänavu kevadel, jäi ettevõtmiseks aega napiks.

Indrek Palu sõnul on praegu koos materjaliraha, ent ülejäänud kulutuste nimel tuleb veel vaeva näha. «Loodame fondide abile,» lausus ta.

Kuju kavandi võistlusele ühtki tööd ei tulnud. Tagantjärele oletasid korraldajad, et ehk olid selle põhjuseks liiga karmid tingimused.

«Puit on kapriisne materjal ning eskiis pidi olema nii pilkupüüdev ja teostatav kui ka hea hinnapakkumisega. See võis kunstnikele liiga raske pähkel olla,» arvas Palu.

Võistluse luhtumise järel võttis mittetulundusühing ühendust naabervaldade sama laadi kujude autoritega. «Kui Karksi kuju valmistaja on selgunud, hakkame koos arutama tehnilisi küsimusi ja seda, kuidas taies kõige paremini mõjule pääseks,» lausus Palu.

Kevadel pakutud paikade hulgast on parimaks peetud Karksi-Nuia kultuurikeskuse vahetus naabruses olevat platsi, mis jääb asulat läbivate teede ristumiskoha lähedale. Ehkki skulptuuri valmimise järgmist tähtaega ei soovi algatajad välja pakkuda, arvasid nad, et sündmustest, millega seda siduda, Karksi vallas puudu ei tule. Üheks näiteks tõid nad sügisel peetava meefestivali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles