Mõisapargist saab pisitasa pillipark

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi viie meetri kõrgune isemängiv vilepill ühendab endas osavalt muusika, looduse ja kunsti.
Ligi viie meetri kõrgune isemängiv vilepill ühendab endas osavalt muusika, looduse ja kunsti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi mõisa pargis pikutavale tohutule puust Hiiu kandlele pakuvad nüüdsest seltsi peaaegu viiemeetrine vilepill ning Kalevipojale sobivates mõõtmetes lõõts.


Puust vilepilli autor on tuntud skulptor Ekke Väli, lõõtsa meisterdas autorite kollektiiv, kuhu kuuluvad noorema põlvkonna kunstnikud Rene Reinumäe, Edith Karlson ja Jass Kaselaan. Kahele viimati nimetatule oli koht juba tuttav, sest ka vanadest puutüvedest loodud Hiiu kannel on nende loodud.

Skulptuurid tellis ja rahastas Viljandi linn, kes plaanibki parki hüperrealistlikke ja soovitavalt muusikaga seotud taieseid.

«Viljandi linnaruumis võib kohata ülisuuri maasikaid ning nüüd toome pärimusmuusika keskuse lähistele veidi mugandatud ja vaimukad skulptuurid,» rääkis Viljandi linna­disainer Malle London. «Kui vanasti olid kirikutornide tipud maamärkideks, siis need skulptuurid aitavad Viljandil muusikalainele häälestuda.»

London toonitas, et skulptuurid on ühest küljest vaimukad, aga teisalt täiesti praktiliselt kasutatavad. Hiiu kandlele mahub istuma tubli kümmekond inimest, lõõtsal saab samuti jalga puhata ning vilepilli sisse saavad linnud pesa teha.

Viljandi terviseraja äärde on linnadisaineri sõnul mõttes püstitada loomariigist inspiratsiooni saavaid puuskulptuure.

«Mõisaparki on järgmiseks välja pakutud suupilli,» ütles ta ning lisas, et kui tuleb vaimukaid lahendusi, jätkatakse pillipargi täiendamist kindlasti.

Linnadisainer toonitas, et puuskulptuuride valmimisse on suure panuse andnud osaühing Floreas Viljandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles