Mälestusfond aitab ellu viia hukkunud neiu mälestusi

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aprilli lõpul hukkus liiklusõnnetuses 19-aastane Marie-Helene Pruun, kes oleks pidanud päev hiljem Pilistvere külas talguid juhtima. Tema unistuste elluviimiseks otsustati luua mälestusfond.

Aasta eest 1. mail oli Järva- ja Viljandimaa piiril asuva Eistvere küla tüdruk Marie-Helene pakkunud välja mõtte ehitada lagunevast kõrtsihoonest piirkonna noortele jõusaal. Esimese sammu selle mõtte elluviimiseks pidid noored astuma tänavu 1. mail, mil tüdruku juhtimisel ning teiste tegusate kaasabil olid tulevases jõusaalis kavas koristustalgud.
Paraku polnud Marie-Helenel enam seda võimalust, sest viimasel aprilliõhtul rattaga koduteel olles põrkas ta kokku vastusõitva autoga ning hukkus.
Talgud said siiski teoks, tööd tehti Marie-Helenele mõeldes ja tema mälestuseks. Sõprade ja kaaslaste sõnul oli neiule väga tähtis, et ka maal oleks noortel võimalus aega hästi veeta, ning sellega olid seotud paljud tema mõtted ja tulevikuplaanid.
Vaimulik Hermannn Kalmus sõnab kurvalt, et temale oli Marie-Helene kui pereliige, kes kuulus koguduse nõukogusse ja oli üks noorterühma liider.
«Meie kogudust puudutas see väga sügavalt. Oleme selles leinas ja kulgemises olnud viimased poolteist kuud,» ütleb ta. «Kuigi oli kurb, otsustasime ikkagi tegutseda ja kavandatu ellu viia. Marie oli tegutseja ja ettevõtja. Ta ei sallinud poolikuid asju.»
Tubli ja särava neiu mälestuseks otsustati luua fond, et alustatu luhta ei läheks. Fondi esmaeesmärk on aidata hukkunu perekonda.
Marie-Helene unistus oli kodus saun korda saada. Hermann Kalmus lausus, et pärast sauna on kavas jõusaal valmis ehitada. «Jõusaali juurde tahame teha väikese lõõgastuskeskuse-aeroobikasaali,» kirjeldab ta. «Noored unistavad veel korralikust jalgpalliväljakust ja vettehüppetornist.»
Marie-Helene unistuste fondi on laekunud juba 30 000 krooni. Hermann Kalmus ütleb, et paar tuntud inimest on teinud üsna suure annetuse. «On väga liigutav, et nii raskel ajal leiavad inimesed siiski võimalusi fondi toetada,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles