Kirikuõpetaja tõi noorte näole päikese

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuus aastat tagasi Pilistvere koguduse etteotsa asunud kirikuõpetaja Hermann Kalmus on suutnud piirkonna rahva ühes rütmis hingama panna.

Kui Pilistverre jõuame, on ilus, päikeseline päev. Pastoraadi lähistel on naine ja noormees ametis väikese kivialuse ehitamisega. Kui alus valmis, asetatakse sellele õõnes palk, mis täidetakse mullaga, ning asutakse sinna lilli istutama.
End tutvustades ütleb Diana Aren, et ta on külavanema abikaasa. Tema abiline on 18-aastane Rasmus Alles.
Müüri tõstmise lugu
Jäätisekokteil käes, astub juurde Pilistvere vaimulik Hermann Kalmus ja jääb tehtut mõtlikult silmitsema. Viivu pärast paneb ta ette tõsta alus ja palk pool meetrit eemale, täpselt kahe puu vahele. «Muidu pole see nii ilus ja jääb talvel ette, kui lund lükatakse,» lausub ta põhjenduseks.
Vaimulik õpetab Rasmusele, et esimesena tuleks uude paika seada kõige suurem alusekivi. Kõrvaltvaatajana palun, et noor ja tugev kirikuõpetaja kivi tõstmisega ise eeskuju näitaks. «Olen Pilistveres kive tõstnud küll ja küll — võin piltide pealt näidata,» teatab Kalmus.
«Leninit on ka jäädvustatud kätt palgi peal hoidmas,» irriteerin vaimulikku.
Seepeale ulatab Kalmus kokteilitassi mulle, käärib käised üles ja mõni hetk hiljem on kivi õigel kohal. «Tööd tuleb teha korralikult,» sõnab ta.
Noored kiidavad taevani
Pärin Rasmus Alleselt, mis mees see Hermann Kalmus on.
«Hermannil on jaksu noortega tegelda, tundub, et ta ei väsi sellest eales,» vastab ta siiralt naeratades. «Ta on Pilistvere hing, kes suutis küla elama panna.»
Rasmus räägib, kuidas varem istusid külanoored bussijaamas, jõid ja suitsetasid ega teinud midagi mõistlikku. «Hermann pakkus neile rakendust ning selgitas, et pole mõtet aega niisama surnuks lüüa. Kui ta nüüd tööle kutsub, tulevad kõik rõõmuga.»
Ingli kohvik
Veidi eemal on silt «Ingli kohvik». See on hubane paik, kus müüakse kõike, mis korralikus välikohvikus olema peab, nii jäätist kui kohvi. Kolmandat aastat on see juunist augustini avatud seitse päeva nädalas.
Parasjagu peab leti taga sääskedega võitlust 15-aastane Ester Pedosk. Kui malbe neiu kohalikust vaimulikust kõneleb, lähevad tema silmad särama. «Ta leiab noortele tööd ja meelelahutuslikku tegevust,» ütleb ta.
Varsti istub kirikhärra laua taha kohvi jooma. Ta räägib pikalt ja innustunult noortest ja Pilistverest. «Minu eelkäija Vello Salum tegi head noortetööd ning muutis pastoraadi ümbruse kauniks. Olen seda tööd jätkanud ning soovin korrastada terve Pilistvere — paiga, millel on väga väärikas ajalugu.»
Ta kõneleb sellestki, et inimesi tuleb armastada ja innustada. «Igaühes on hea alge. Kui inimesi halvustada, neid pättideks, loodriteks ja joodikuteks sõimata, ei jõua kuhugi, aga hea energia sünnitab head energiat.»
Vaimulik rõhutab veel, et teistele tuleb eeskuju näidata, olla aus ning õiglane. «Kui nägin kedagi joomas, suitsetamas või räuskamas, läksin ja ütlesin, et nii ei tehta. Loomulikult olid nad algul selle peale kurjad ja sisisesid vastu, aga mõni aeg hiljem hoopis tänasid mind.»
Kainelt Lapimaale
Hermann Kalmus tõdeb, et koguduse juurde on koondunud peaaegu kõik ümbruskonna noored. «Ma ei nõua kirikuga liitumist. Kõik, kes suudavad viisakalt ja kainelt käituda, on meie üritustele teretulnud,» kõneleb ta. «Oleme pidanud noorteõhtuid ja vestlusringe, kus on räägitud nii koolivägivallast kui seksist ja alkoholist.»
Hiljuti käis külas endine kriminaalpolitseinik, nüüdne poliitik ja kirjanik Andres Anvelt, mullu aga tehti reis Lapimaale.
Vaimulik on võtnud noori appi muru niitma ja puid tegema, püüdes juhtida nende mõtted töistele radadele. «Teisalt annan selle eest taskuraha, mida nad vajavad. Võiksin rääkida, et raha pole oluline, aga see oleks loba, rumal jutt,» leiab Kalmus. Ta rõhutab samas, et töö ei tohiks olla eesmärgita rabelemine. «Olen üritanud näidata, et kui midagi ära teha, saab seda hiljem nautida.»
Rannamõnud ja välikohvik
Palju on Pilistveres tehtud talgute korras: ilusaks on kujundatud bussijaam ja pastoraadi lähistel olevate paisjärvede ümbrus. Mitmele algatusele on saadud toetust europrojektide kaudu. Nii on valminud batuudiga mänguväljak ja korda tehtud rand.
Mullu hangiti Võrtsjärve ühenduse Leader-programmi kaudu raha noorte koolitamiseks ja lauluansambli loomiseks.
Nüüd on saadud heakskiit projektile, mille kaudu soetatakse noortekohvikule kohvimasin ning vesijalgrattad, kanuud ja päästevestid. Projekti mahuvad noortekoolitused, mis puudutavad teenindust, vetelpäästet ja esmaabi.
Projektirahaga on rajatud pastoraadihoone kõrvale puidust ja maakividest suveköök ehk avatud varjualune. «Soovime seal korraldama hakata traditsioonilise toiduvalmistamise koolitusi, kus noored õpiksid valmistama lihtsaid hoidiseid, pressima õunamahla ja kas või tegema verivorsti. Tahame näidata, et maaelul on suur väärtus,» lausub kirikuõpetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles