Kaks linnupuuri ja poolteist tuhat teist maja

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Puuraid oma töölaua taga Viljandis Ranna pst 14.
Ott Puuraid oma töölaua taga Viljandis Ranna pst 14. Foto: Perekonna arhiiv

Täna on Eesti nimeka arhitekti Ott Puuraidi 110. sünniaastapäev. 1944. aasta 30. oktoobril saabus ta Viljandisse ja hoolimata segastest aegadest suutis ta siin peaarhitekti ametis olla ligi kakskümmend aastat.

Tallinnas arhitektuurimuuseumis avati Ott Puuraidi loomingut tutvustav näitus ««Linnupuurid» ja teised majad». Üks väljapanekule pealkirja andnud hoone ehitati maketina uuesti üles. Originaal asub Viljandi järve ääres Ranna puiesteel ja püüab endiselt pilku. Selle vahva maja projekteeris arhitekt endale ja oma perekonnale.

«Nõukogude ajal ei olnud õhkkond kuigi vaba. Seejuures tuleb arvestada, et Puuraidi projekteeritud hooned tuletasid sageli meelde sõjaeelset arhitektuuriesteetikat,» räägib näituse kuraator Sandra Mälk. «Selle maja lahendus oli tollal väga uudne ja julge. Eriti tähelepanuväärne on, et maja istub nii hästi maastikus ja arvestatud on ka seda, et avaneks vaade järvele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles