Korraldajad olid enim mõelnud lastele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nii suurt hansalaata pole Viljandis varem olnud, kuid see olnuks veel suurem, kui laupäeva hommikul poleks seganud vihm ja tuul. Pühapäevane sadu omakorda sundis paljusid varakult lahkuma.

Hansalaata nautisid kõige rohkem need, kes astusid selle melu sisse laupäeval pisut enne keskpäeva, kui sadu oli lakanud. Ilus laadailm, kui suur tuul välja arvata, pakkus rõõmu kõigile, kes olid tulnud.
«Laat nagu olema peab!» lausus Peetrimõisas elav Meelis Soomets, kes oli kombe kohaselt tulnud laadale koos perega. Lastel olid maalitud näod: Karmost oli saanud ämblikmees ja Kertust liblikas ning neil oli käes selline õhupall, millega suur tuul võib väiksema lapse õhku viia. Ema Elina oli lasknud maalida põsele lepatriinu.
«Ühel õigel laadal on karussell ja siin see oli,» lausus Elina Soomets ning kiitis korraldajaid, et nood pakkusid lastele palju lustimisvõimalusi.
Rahvas ja korraldajad
jäid rahule
«Laat sai nii suur, et kõike ei jõudnud ise üle vaadatagi,» lausus üks korraldajaid, Bonifatiuse gildi liige Ülle Priks. Põnevateks pidas ta puuskulptuure, vankriratastest tehtud mööblit, keskaegsel kombel valmistatud savinõusid ja röstitud mandleid. Ta ütles, et kõike kokku toodut ei jõuaks keegi üles lugeda.
Laupäeva keskpäevast alates oli kogu vanalinn raekojast spordihooneni, Lossi tänava algus, Rubiini ümbrus ja Kauba tänav müügikohti täis ning igaühe ette jagus uudistajaid ja ostjaid.
Osta võis kõike
Mida kõike osta võis: ühes Võru saunas suitsutatud liha, Lämmijärvest püütud ja seal kandis suupäraseks tehtud latikat, Lätimaal Ogres küpsetatud leiba, Viljandis heegeldatud linakesi ning isegi Surnumere saadusi.
Kõige rohkem oli mõeldud lastele. Kohal olid põnevad zorbipallid, mille sees lapsed liikuda soovisid ning mida paljud lapsevanemad polnud varem näinudki. Oli mitmes tegumoes batuute ning, nagu öeldud, isegi karussell.
«Tegime oma tööd südamega, aga ilma vastu me ei saanud,» rääkis korraldaja Ülle Priks. «Nii mõnelgi võtsid vihm ja suur tuul tuleku tahtmise, aga meie ise jäime rahule.»
Raekoja platsile pandud laval vaheldusid esinejad ning pingid olid pakutava nautijaid kogu aeg täis. Laval toimuv ei läinud kõrvust mööda ka neil, kes sõid seda, mida nendeks päevadeks üles seatud väliköögid ja kioskid pakkusid.
«Laupäeval astus üles 17 kollektiivi 300 osavõtjaga ning muusika, laulu ja tantsu pakkujaid jätkus pühapäevakski,» rääkis Malle Allese, kelle kokku seada oli raekoja lava kava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles