Tulevärk ühendas tsirkuse rahvuslusega

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval hansapäevade tippsündmuseks kujunenud ilutulestikuetendus «Tulemuusika» läks tugevast tuulest hoolimata korda.

Teist aastat antav etendus sai teoks Arnika ilutulestikukeskuse ja Viljandi kultuurimaja ühise ettevõtmisena. Arnika juhataja Eduard Tani ütles, et ehkki hommik oli lausa tormine, ei muutnud see tulevärgimeistreid murelikuks. «Ilmaennustuse järgi lootsime, et õhtuks tuul vaibub, ja nii ka läks,» rääkis Tani.
Korraldajad olid valmis kasutama ettevaatusabinõusid. Tuule tõttu tuli loobuda vaid mõnest lavapealsest efektist, kuid ülejäänud vaatemäng läks plaanipäraselt.
Tulud ja kulud tasakaalus
Korraldajatest rohkem mõjutas tormine ilm publikut. «Päris mitu inimest helistas ja uuris, kas üritus ikka toimub,» lausus Eduard Tani. Ta oletas, et ilma tõttu võis mõnigi kaugem huviline Viljandisse sõitmisest loobuda.
Et esmaspäevaks olid kokkuvõtted piletimüügist veel tegemata, ei osanud korraldajad öelda täpset publiku arvu. Silma järgi hinnates oletas Tani, et see võis jääda kahe ja kolme tuhande vahele.
«Ehk oli pisut vähem kui eelmisel aastal,» lausus ta ning lisas, et ka sissetulek on mullusega samas suurusjärgus. «Küllap ta jäi sinna piiri peale, et kulud ja tulud on enam-vähem tasakaalus.»
Saluut meeldis
«Tulevärk oli super!» andis vaatemängule oma hinnangu pärimusmuusika keskuse juhataja Ando Kiviberg.
Arnika ja Leedu firma Bliskas esitasid mõlemad klassikalise osa ja vabakava, nõnda jõudis rahva ette neli vaatemängu. Õhtu lõpetas eestlaste kava, mis kasvas ansambli Fix kunagisest menuloost «Tsirkus» suurejooneliseks finaaliks Tõnis Mäe laulu «Koit» saatel.
«Nende lugude kasutamine oli hea leid,» leidis ilutulestikuõhtu juht Mart Saar.
Viljandi volikogu liige Loit Kivistik eelmisel aastal «Tulemuusikast» osa ei saanud ega osanud seetõttu tänavust vaatemängu mullusega võrrelda. «Ilutulestik oli võimas, ent õhtu esimene, kontserdi pool jäi minu arvates kesiseks,» ütles ta. «Tulevikus võiks mõelda selle peale, kuidas täita pausid ilutulestike vahel.»
Kivistik rääkis, et teadis ise mitmes jaos vaatemänguks valmis olla ja show’ jätku oodata, ent publiku hulgas oli neidki, kes pärast esimest osa end lahkuma asutasid.
Viljandi kultuurimaja direktori Tiit Kalmeti arvates vastas «Superstaari» saates osalenud artistide kontsert ootustele. «Muusikamaitse on inimestel erinev ja see teeb esinejate valiku raskeks,» lausus ta. «Üles astunud noored lauljad on paljudele eestlastele tuttavad ning inimesed teavad, mida kontserdilt oodata.»
Tiit Kalmet jäi esinejatega rahule, eriti meeldis talle Ott Leplandi etteaste.
Künkalt kaejad
Eduard Tani kõige positiivsem elamus oli seotud hea publikuga. «Rahva hulgas olnud tuttavatega vesteldes ei kuulnud ühtki paha sõna,» rääkis ta.
Firmajuht lisas, et alati leidub seda, millest õppust võtta ja mida tulevikus paremini teha. Mullusega võrreldes pidas Tani tänavust turvameeskonda paremaks. «Nad tegid väga head tööd.»
Piletiraha maksmata üritati vaatemängu kaeda nii Ugala tiigilt kui Pauluse kiriku juurest nõlvalt. Korraldajate arvates on see võrreldav lukuaugust piilumisega. «Ehk see, et mäenõlv mattus suitsu, veenis seal olevaid inimesi, et nii pole võimalik õiget pilti saada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles