Ettevaatust – rändav konn!

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rände ajal ähvardab paljusid teed ületavaid konni auto alla jäämine.
Rände ajal ähvardab paljusid teed ületavaid konni auto alla jäämine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alanud on massiline kahepaiksete kevadränne talvitumispaikadest sigimiskohtadesse. Kolmandat aastat järjest korraldab Eestimaa Looduse Fond (ELF) koos vabatahtlikega konnatalguid «Konnad teel(t)», et aidata kahepaiksed ohutult üle maanteede.

Sel aastal on aktsioon «Konnad teel(t)» läbi teinud ka muudatuse. Eelmisel kahel aastal korraldas ELF konnatalguid suurematel maanteedel, kuid sel aastal teeb seda vaid kahes tihedama rändega paigas – Piibe maantee alguses Tammikul ning Leie ja Oiu lähedal Viljandi maanteel. Teistes rändekohtades saavad loodusest lugupidavad inimesed ise konnatalguid korraldada.

«Ka eelmistel aastatel korraldasid konnasõbrad kahepaiksete üle maanteede aitamist ja meie saime sellest hiljem teada. Et asi oleks ohutum nii vabatahtlikele kui ka konnadele, leidsime, et peame abistama ka neid konnasõpru, kes ELF-i korraldatud talgutele ei jõua,» põhjendab muudatust «Konnad teel(t)» vabatahtlike koordinaator Mari Kartau.

Konnatalgute lehel on ennast kirja pannud juba 26 konnatalgu korraldajat, keda ELF on koolitanud ja aidanud varustuse leidmisel. Lisaks on ennast registreerinud ligi 100 talgulist, kes on valmis vajadusel konnadele appi ruttama.

Looduskaitsjad kutsuvad kõiki inimesi märkama konnade rändamise kohti ning nendest teada andma Facebooki lehel «Konnad teel(t)» või kodulehel elfond.ee/konnadteel. See aitab planeerida maanteedele loomade rändeks tunneleid, mis tulevikus kergendavad vabatahtlike tööd. Juba teadaolevaid konnarände kohti näeb kodulehel oleval kaardil.

Lisaks kahepaiksete üle tee aitamisele toimub sarnaselt eelmiste aastatega ka konnade loendamine liigiti. Kahel eelmisel aastal päästeti ja loendati kokku ligi 28 000 kahepaikset.

Aktiivsel konnarände perioodil tasub olla ettevaatlik autojuhtidel, kes pimedal ajal liiguvad rändega ristuvatel maanteedel. Tee kõrval kollaste vestidega ja pealampidega vabatahtlikke märgates tuleb autojuhil olla väga tähelepanelik ning vajadusel vähendada kiirust. Sobiva ilma korral kestab aktiivne ränne neli–viis ööd.

ELF korraldab konnapäästeaktsiooni kolmandat aastat. Projekti

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles