Ohtlikud kohad jõuavad kaardile

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Viljandi maavalitsuse tervisetuba kutsub kõiki Viljandimaa elanikke märkama ohukohti ja neist teada andma. Kampaania saab täie hoo sisse järgmise kuu algul, kuid ohukohtadest on võimalik märku anda peagi algavatel Viljandi hansapäevadel, kus tervisetuba on väljas oma telgiga.


«Telgis saab oma käega kaardil muret tekitava ohtliku koha üles otsida ja see punasega ära märkida,» rääkis üks kampaania korraldajaid, tervisetoa projektijuht Anu Kivi. «Arvata võib, et pärast on kaart üsna punane.»

Ohukohtadeks võivad olla puudulikult hooldatud spordi- ja mänguväljakud, turvamata ujumiskohad, valesti planeeritud haljastus, lahtise koeraga või hooletult pargitud autodega tänavad, lagunevad hooned, katkised teed ja avatud kommunikatsioonisüsteemid, kuid ka tegevuseta noorte kogunemiskohad ja alkoholi kuritarvitamise paigad.

«Näiteid võib veelgi tuua,» rääkis Kivi. «Näiteks Sinialliku järves olid vanad sillapostid vee all. Kohalikud teadsid seda, võõrad ujujad aga mitte. Ikka lõhuti jalgu ja kõhtusid ning mitte keegi ei võtnud midagi ette.»

Kivi lisas, et ohtlik võib olla ka mõni trepp, mis läheb vihmaga libedaks ning kus ikka ja jälle kukutakse.

Ohukohtade kaardistamise kampaania kestab 1. juulist 1. novembrini. Vajaliku ankeedi leiab omavalitsusest. Internetis saab kaarti täita maavalitsuse tervisetoa kodulehel. Kogutud info aitab eelkõige omavalitsusel olukorda analüüsida ning elanike turvalisuse tagamiseks midagi ette võtta.

«Vigastused on välditavad meid ümbritseva keskkonna ning inimeste käitumise ümberkujundamisega,» on Kivi veendunud. «Igal juhul ootame inimestelt agarat  kaasalöömist — tegemist on ju nende endi elukeskkonnaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles