Alasti kujud trotsivad aega ja ilma

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kettaga naine on aja jooksul rohkem kannatada saanud kui eemal seisev mees karikaga.
Kettaga naine on aja jooksul rohkem kannatada saanud kui eemal seisev mees karikaga. Foto: Elmo Riig

Mõradest puretud sportlasekujud Viljandi vana spordihoone fassaadil viitavad sellele, et maja on kapitaalset remonti oodanud juba aastaid.

Hoone uuendamiseni läheb veel teadmata hulk aega, kuid asjaajamine siiski ei seisa. Võimalik, et spordihoone saab tulevikus senisest suuremakski.

Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri ütles, et kapitaalremondi ja võimaliku laienduse asjus on käsil eskiisprojekt, see valmib käesoleva aasta jooksul.

«Kindlasti on plaanis remont ja kui õnnestub, tuleb see koos hoone laiendamisega,» rääkis ta. «Mõttes on vana saali suurendada laiuti ehk ehitada täis nurk, mis jääb Kaalu tänava poole. Nii saaks saali kaks normaalmõõtmetega palliplatsi.»

Pidev pisiremont

Spordikeskuse juhataja Ma­ti Jürisson ütles, et kergemaid parandustöid on vanas hoones tehtud kogu aeg, sealhulgas remonditud riietusruume ja korrastatud põrandaid.

«Tegelikult vajab kogu hoone korralikku remonti, see ühest ja teisest nurgast tegemine palju ei aita,» nentis ta. «Ma olen linnamajandusametile juba aastaid sellest rääkinud, aga kui raha ei ole, siis lihtsalt ei ole.»

Nagu Jürisson märkis, tuli vana maja laiendamine kõneks siis, kui esialgsetest kalkulatsioonidest ilmnes, et suuremaks ehitamine kapitaalremondi hinda eriti ei tõsta.

Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri ei oska oma sõnul hinnata, kui palju võiks remont ühes laiendamisega või ilma selleta maksma minna. Ta nentis, et eskiisprojekt tuleb ära oodata ja siis edasi vaadata.

«Jürisson ütleb õigesti, et remondist on aastaid räägitud, aga aastanumbrit, millal see juhtub, ma praegu pakkuda ei oska,» sõnas Vihuri.

Kujudele ülevaatus

Kahe hoone fassaadil trooniva kuju, ketast hoidva naise ja karikaga mehe kohta märkis linnamajandusameti juht, et neid parandati eelmise sajandi viimastel aastatel.

«Ma arvan, et need peaksid veel vastu pidama,» ei lasknud Vihuri end mõradest heidutada. «Kui kapitaalremont tuleb, jäävad kujud alles.»

Ka spordikeskuse juhataja Mati Jürisson lausus, et kujude ja hoone muude osade varisemisohtlikkusest pole seni juttu olnud. «Mõni aasta tagasi tehti katuseekspertiis ning jõuti selgusele, et talad on korras. Laest aeg-ajalt krohvi pudeneb, seda püüame lappida,» lisas ta.

Arhitektuuri- ja planeerimisameti ehitusinspektor Mati Tomson leidis, et vasakpoolne ehk naisekuju on siiski kõvasti murenenud ja vajab kontrollimist.

«Tõenäoliselt see kohe küll alla ei kuku, aga järgmise talvega võib midagi juhtuda,» ütles ta eile pärast kujude silmitsemist. «Ma räägin linnamajandusametile, et kujusid tuleks kontrollida. Need on tsemendist ja selle materjali iga ei ole väga pikk.»

Tomsoni meenutust mööda oli pärast hoone valmimist pahameelt tekitanud, et kujutatud on alasti inimesi. Sellest kirjutati isegi leheveergudel, kuid taiesed jäid siiski oma täies alastuses alles.

«Ma olin siis poisike ega mäleta, kas mõni ametiisik tegi kriitikat või arvasid nii lihtsalt Nõukogude kodanikud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles