Korraldajad paluvad taevaisalt head ilma

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algavate hansapäevade korraldajad paluvad taevaisalt head ilma, kuid lubavad hansapeo kindlasti maha pidada ka vesiste oludega.

Nädalavahetuse ilmaprognoos on Viljandi hansapäevadele kõike muud kui soosiv. Kogu ürituse ajaks lubatakse vihma ja päikest õnnestub ilmaennustuste kohaselt näha vaid mõneks hetkeks. See valmistab hansapäevade korraldajatele palju peavalu.
«Me iga päev palvetame ilmataadi poole ja ootame kõigest hoolimata head ilma,» rääkis «Tulemuusika» korraldaja Eduard Tani. «Tule poole pealt on kõik valmis: tuleb neli suurepärast etendust.»
«Tulemuusika» kontsert jääb Tani sõnul ära vaid kõige ekstreemsemate ilmaolude korral. Tormi puhul tuleks küll üht-teist ümber seada, aga üldiselt ollakse ürituseks valmis.
Laata saab ikka
Hansapäevade kava koordinaatori Malle Allese sõnul on viimased tunnid enne ürituse algust töised, kuid kõik tundub sujuvat. Ilma pärast muretsetakse tema hinnangul kogu aeg, kuid seni on üritused aset leidnud peaaegu iga ilmaga.
«Tuleb see ilm, mis tuleb,» sõnas Allese. «Mõni aasta tagasi sadas kogu hansapäevade aja ja oli külm, aga kõik tantsud said tantsitud ja laulud lauldud.»
Täie hooga käivad ettevalmistused ka Bonifatiuse gildis, kus tehakse viimaseid kostüümi- ja liikumisproove. Kõik muu sujub, kuid ilmaprognoos muudab gildi perenaise Ülle Priksi südame siiski raskeks.
«Laat ja muud üritused vihma tõttu ära ei jää, aga laadalistest on kahju, kui nad tõesti märjaks kastetakse,» ütles Priks.
Kurjakuulutavast ilmaennustusest hoolimata on hansalaadale registreerunud rohkem kaupmehi ja käsitöölisi kui mullu. Viljandi tänavatel on nädalavahetuseks endale kauplemiskoha muretsenud enam kui 200 käsitöölist, kuid Priksi sõnul ei aeta ära ka neid, kes oma tulekust alles laadapäeval teada annavad.
«Tänavaid meil siin Viljandis jagub!» sõnas ta.
Rannapäeva ei tule
Kui kõik muud ettevõtmised viiakse ellu marust hoolimata, siis mitmel aastal linnarahvast lõbustanud pühapäevane rannapäev jääb seekord ära. Rannas ei korraldata pereüritusi peakorraldaja Tiit Kalmeti selgitust mööda seetõttu, et järvel peetakse veemotovõistlust ja hansapäevade üritused on linna südamesse koondatud.
«Kõikjale ei jagu lihtsalt publikut ja seekord on plaan kesklinnas üks suur melu korraldada,» sõnas Kalmet. «Laupäeval ja pühapäeval saab lastega mängida Arkaadia hoovis, lisaks on kõikjal hansalaat ja vallikraavis keskaja laager.»
Hansapäevad avatakse täna õhtul rongkäigu ja sellele järgneva kontserdiga. Laupäeval algab hansalaat ja päeva lõpetab suurejooneline «Tulemuusika» Ugala tiigi kaldal. Lisaks ootab abilisi paadimees, kes tassib läbi linna järve äärde ellingusse akadeemia fuajees seisnud ühepuupaadi. Hansapäevadele paneb pühapäeva pärastlõunal punkti fotovõistluse lõpetamine Arkaadia aias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles