Europarlamenti pürgimine eeldab kopsakat rahakotti

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

10. aprillini on igal huvilisel aega seada oma kandidatuur üles Euroopa Parlamendi valimistel, aga selleks tuleb tasuda kautsjon 1775 eurot.

Summa suurus tuleneb Eestis kehtivast europarlamendi valimise seadusest, mis määrab, et kautsjon peab olema viiekordse alampalga suurune. Praegu on meil igakuine miinimumpalk 355 eurot. Viis aastat tagasi maksis europarlamenti kandideerimine praeguses vääringus 1390 eurot.

Võrreldes tavalise eestlase argiteenistusega, peibutab ametikoht Euroopas kõrge palga ja muude hüvedega. Avalikkuse ees tundmatul tegelasel on muidugi ebareaalne vajalik hulk hääli kokku saada, ent miks piirab kas või katsetamist kallis kautsjon?

Vabariigi valimiskomisjoni meedianõunik Kristi Kirsberg ütles, et kautsjon ei ole pilet, mida võiks osta ja millega valimistel kaasa lüüa. Osalemiseks kehtivad teatud põhimõtted, mida on ühe kohtulahendi puhul sõnastanud riigikohus.

«Seda lahendit lühidalt kokku võttes võib öelda, et valimiskautsjoni kehtestamise eesmärk on vältida kandidaatide kergekäelist ülesseadmist ja ära hoida ebatõsist kandideerimist selleks, et vähendada valimistel paratamatult kaotsi minevate häälte hulka,» selgitas Kirsberg.

Kautsjoni suuruse mõõdukuse hindamisel ei saa tema sõnul lähtuda kandideerida sooviva inimese varanduslikust seisust. «Arvesse tuleb võtta kautsjoni eesmärki ja ühiskonnaliikmete keskmist sissetulekut,» lausus ta.

Üksikkandidaadile või erakonnale makstakse kautsjon tagasi, kui üksikkandidaat või erakond kogub üle riigi kokku vähemalt viis protsenti häältest. See ei tähenda aga automaatselt, et erakonna liige või üksikkandidaat ka valituks osutub. Tagastamata kautsjon läheb Eesti riigi tuludesse.

Nagu Kirsberg lisas, peab europarlamendi valimistel kandideerimiseks kautsjoni tasuma veel Bulgaarias, Hollandis, Tšehhis, Kreekas, Lätis, Leedus, Maltal, Slovakkias ja Ühendkuningriigis.

Lätis näiteks on europarlamendi valimistel kautsjoni suurus 1400 eurot nimekirja kohta ja seal üksikkandidaadina osaleda ei saa.

Euroopa Parlamendi valimised on Eestis 25. mail. Välis­esindustes saab hääletada 10. maist, Eestis algab e-hääletamine ja eelhääletamine jaoskondades 15. maist. Eesti valib europarlamenti kuus inimest.

Täiesti tasuta on võimalik Eestis osaleda kohalike omavalitsuste valimistel. Riigikokku sooja koha peale pürgimise eest peab paraku taas kukrut kergitama: hind on kaks alampalka ehk praeguse seisuga oleks see 710 eurot nina pealt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles