Villa nagu Tšehhovi novellis

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu mulkide jõukusele pani alguse linakasvatus, oli lina ka see, mis aitas üles ehitada vabrikant Mihkel Veldemanni villa raudteejaama kõrval. Maja efektne fassaad torkab silma juba kaugelt ning sageli imestatakse, kuidas selline ehitis nii kõrvalisse kohta kerkis.
Nii nagu mulkide jõukusele pani alguse linakasvatus, oli lina ka see, mis aitas üles ehitada vabrikant Mihkel Veldemanni villa raudteejaama kõrval. Maja efektne fassaad torkab silma juba kaugelt ning sageli imestatakse, kuidas selline ehitis nii kõrvalisse kohta kerkis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi jõukad ettevõtjad on läbi aegade oma villad sättinud maalilise järvevaatega orunõlvale. Miks aga linavabrikant Mihkel Veldemann otsustas suurejoonelise maja ligi sada aastat tagasi ehitada raudteejaama kõrvale, ei oska enam keegi täpselt öelda.

1923. aastal valminud pilkupüüdev juugendstiilis villa on kindlasti tuttav kõigile, kes kas või kord on Viljandi raudteejaama sattunud. Selle maja ajaloost, nagu ka vabrikant Veldemannist pole aga tänaseks enam kuigi palju teada. Küll on endast sügava jälje maha jätnud Mihkel Veldemanni poeg Oskar Veldeman, kes jõudis oma lühikeseks jäänud elu jooksul olla suusahüppaja, mäesuusataja, purilendur, motosportlane ja karikaturist.

Kadunud tänav

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles