Tulumaksu laekus kõige kehvemini Võhma linnas

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Viljandimaa omavalitsustest kannatab kõige rohkem tulumaksu laekumise languse all Võhma linn, kus raha on eelarvesse tulnud tervelt viiendiku võrra vähem kui mullu.


Üksikisiku tulumaks on omavalitsuste kõige tähtsam sissetulekuallikas ning seda jälgitakse väga hoolikalt. Käesoleva aasta viie kuu näitajate põhjal on Viljandimaal enim põhjust muretseda Võhma linnal, kus tulumaksu tasuti 20 protsenti vähem kui mullu sama ajaga.

Linnapea Avo Põdra sõnul tuleb kõnealuse languse juures siiski silmas pidada seda, et Võhmal oli võrdlusbaas kõrgem kui teistel.

«Kui teised omavalitsused kurtsid eelmise aasta algul juba valjul häälel, et makse ei tule, siis meil olid mullu jaanuar ja veebruar peaaegu 2008. aasta tasemel,» selgitas Põder.

Kurb fakt on siiski see, et väikelinna rahakott on tänavu tunduvalt kõhnem, kui arvati. Juba aasta algul vähendas volikogu eelarvesse oodatava tulumaksu summat 600 000 krooni ning juunis on kavas prognoosi veel 500 000 krooni võrra kärpida. Seega vähenevad eelarvetulud rohkem kui neli protsenti.

Et sissetulekute kahanemisega toime tulla, kavatseb Võhma kõigi omavalitsuse palgal olevate inimeste töötasu aasta lõpuni viis protsenti vähendada. Avo Põdra sõnul jääb allasutuse juhtidele vaba voli, kuidas täpselt vajalik summa säästa, kuid tõenäoliselt kujuneb levinuimaks võtteks töötajate igas kuus üheks päevaks palgata puhkusele saatmine.

Meeri lootust mööda on tegemist siiski vaid ajutiste meetmetega ja järgmisel aastal võib nendest loobuda.

«Enamasti hoitakse sellistel puhkudel kokku investeeringute edasilükkamisega, kuid meil on mitme suure projekti osas lepingud juba sõlmitud,» jätkas Põder. «Järgmisel aastal meil õnneks väga suuri rahapaigutusi ette näha pole ja olukord peaks kergem olema.»

Optimismi tuleva aasta osas lisab Võhmale ka maksulaekumise suhteline paranemine. Jaanuaris laekus seal tulumaksu lausa 30 protsenti vähem kui 2009. aastal, kuid mais oli langus vaid 10 protsenti.

Suundumust, et olukord on aasta algusega võrreldes veidi paremaks läinud, on tähele pannud ka Paistu vallavanem Ene Saar. Ehkki elanike arvult on Paistu Võhmaga samas kaalukategoorias, seisab ta tulumaksu laekumise poolest Viljandimaa pingerea teises otsas.

Seda, mis nipi abil Paistu üksikisiku tulumaksu vähenemise vaid kuue protsendi tasemel on hoidnud, kui maakonna keskmine on 14, ei osanud Saar seletada.

«Analüüsisin mitu tundi,» rääkis ta. «Esimene mõte oli, et järsku on paljudele koondamisraha makstud, aga selgus, et kuigi töötukassa väljamaksed on endiselt suured, on need õnneks natuke kahanenud.»

Praegu on Paistu eelarve tulumaksu osas graafikus ja lisakärpeid pole vaja teha. «Enne õhtut siiski hõisata ei julge,» jäi Saar aasta teist poolt ennustades vaoshoituks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles