Kommentaar: Eelajaloolised elukad on hinnas

, kohaliku poliitika veteran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Aafrika riikide kodusõjad toovad välja ka võikaid kuritegusid looduse vastu: ühes Kesk-Aafrika kõrvalises kohas leiti mõne aja eest kümmekond lahingurelvadest tapetud elevanti. Kaugel eemal rahulikus Siberis jahitakse aga elevantide väljasurnuid eellasi.

Nimetatud juhtumi puhul Aafrikas olid loomadel mõistagi ära raiutud võhad ehk kihvad. Pole teada, kas tegu oli mässuliste katsega teenida raha uute relvade ja laskemoona ostmiseks või saatsid veretöö korda valitsusvägede sõdurid, kellele sageli ei maksta palka välja.

Salakütid said ilmselt raha kätte, kuid salakaubavedajatel pole kerge hinnalisest saagist lahti saada: 1989. aastal kehtestati ülemaailmne elevandiluuga kauplemise keeld. Nõudluse vähenemist polevat siiski märgata ja need suured loomad on endiselt ohus. Eriti Aafrika elevandid, sest erinevalt India elevantidest on neil võhad nii isas- kui emasloomadel. 2012. aastal konfiskeeris Hongkongi toll 5,5 tonni elevandiluud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles