Maavanem peab regionaalministri koha kadumist kahetsusväärseks

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse ning regionaalminister Siim Kiisler.
Viljandi maavanem Lembit Kruuse ning regionaalminister Siim Kiisler. Foto: Elmo Riig

Viljandi maavanem Lembit Kruuse laidab maha praegu võimukõnelusi pidavate Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna plaani kaotada regionaalministri ametikoht. Seni on seda ametit pidanud maavanema erakonnakaaslane (IRL) Siim Kiisler.

Uut valitsust moodustavad Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond kaotavad regionaalministri koha. Lembit Kruuse, kas see peaks teie hinnangul maal elavaid inimesi muretsema panema?


See, et senine võimuliit pidas regionaalministri ametit oluliseks, on märk tahtest regionaalpoliitikat tähtsustada. Eri piirkondadel on erisugused omadused ja vajadused ning regionaalministri peamine roll ongi olnud neid erisusi silmas pidada ning toeks olla. Mulgimaad ei saa kohelda päris samamoodi nagu Setumaad või Ida-Virumaad.

Regionaalministri kadumine on kahetsusväärne, sest temast on olnud kasu. Alles hiljuti tõusis päevakorrale idee hakata inimese pealt makstavat tulumaksu jaotama nii, et pool sellest laekuks tema elukohajärgsele ning pool töökohajärgsele omavalitsusele. Sisuliselt tähendaks see, et ääremaal asuvatelt väikestelt omavalitsustelt võetaks ära pool tulumaksust. Just regionaalminister on seisnud selle eest, et seda ei juhtuks.

Peaministrikandidaat Taavi Rõivas on kriitikuid vaigistanud väitega, et regionaalpoliitika on edaspidi võrdselt kõigi ministrite südameasi.

Ma siiski julgeks kahelda, et kõigi nende portfellis saab regionaalpoliitika tasku olema.

Niisiis on regionaalministri koha likvideerimine teie arvates ikkagi reaalne kaotus?

Ma pole kuulnud, et praeguste koalitsioonikõneluste puhul oleks kas või ühe märksõnana regionaalpoliitika õhus olnud. Vähemalt pole sellest avalikkust teavitatud.

Ülalt alla juhitav haldusreform on nüüd vist mõneks ajaks ajalugu.

Ilmselt küll. Mul on sellest kahju, sest kui vaadata ajakirjanduses avaldatud gallupeid, siis suur osa Eesti elanikkonnast peab halduslikke ümberkorraldusi vajalikuks. Inimeste jätkuv kaootiline põgenemine maalt linna ja välismaale üksnes kinnitab seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles