Pahategijad tõstavad karjäärides pead

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääri sissesõidu ees olevad märgid lubavad edasi vaid maanteeameti loaga.
Karjääri sissesõidu ees olevad märgid lubavad edasi vaid maanteeameti loaga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suvisel ajal on maanteeametil kruusakarjäärides tegemist huligaanitsejate ning liiva- ja kruusavarastega.


Lääne regionaalse maanteeameti peaspetsialist Allan Allik ütles, et viimase kuu aja jooksul on sagenenud nii vargused kui märkide lõhkumine ja ümbruskonna risustamine.

«Maanteeametile kuuluvasse karjääri ei tohi ilma loata võõras sõiduk siseneda, kuid jalgsiminek ja karjääriveekogu ääres puhkamine pole täiesti keelatud,» lausus ta. «Ahimäel käib palju inimesi ja ma olen nendega rääkinud. Palju on püsivaid käijad, kes koristavad enda järelt ega tee midagi halba. Neile etteheiteid pole, kuid karjääri kaugemates osades jäetakse ikka prahti maha.»

Teisalt tõi Allik näiteks Murese, Pihlaka, Pirmastu ja Saarepeedi karjääri. Seal on paari viimase nädala jooksul lõhutud märke, mis annavad teada uppumise ja allakukkumise ohust. Mõni märk on vette visatud, teine lihtsalt kõveraks löödud või hoopiski kaasa viidud.

Karjääri viiva tee ääres keeratakse vahetevahel kõrvale autoga sisenemist keelavad märgid. See ilma valdaja loata karjääri sõitmiseks õigust siiski ei anna.
Allik toonitas, et kõik need märgid, eeskätt ohtudest teavitavad viidad, on tegelikult inimeste endi tarbeks.

Peaspetsialisti sõnul teevad maanteeametile lõhkumistest ehk isegi suuremat tuska liiva- ja kruusavargused karjäärides.

«Püütakse ära viia nii suuri kui väikesi koguseid. Suuremate puhul oleme politseile avalduse kirjutanud,» lausus ta. «Käin ise tihti karjäärides ja mõni on mulle vahele jäänud. Üldiselt räägime siis asjad sirgeks ning ta tuleb ja vormistab ostu-müügilepingu.»

Nagu Allik märkis, maksab väike kogus liiva või kruusa üsna vähe ja seepärast ei tarvitseks vargana tegutseda.

«Ma usun, et osa lihtsalt ei viitsi asjale ametlikku käiku anda, aga maanteeameti teadmata karjääri liiva või kruusa järele minna on ikkagi kuritegu,» rääkis ta. «Andke ikka meile teada, et soovite kruusa või liiva osta. Seejärel vormistame kaevandamis- ja ostudokumendid.»

Alliku sõnul maksab kuupmeeter liiva 44.40 krooni ja sama palju kruusa 52.80.
Rikkujaile karistused

«Laste liivakasti liiva eest pole me arvet teinud, kuid kaevandamisluba tuleb meilt ikka võtta,» lisas peaspetsialist.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Liina Pissarev ütles, et suurema koguse liiva ja kruusa salaja äravedamise ehk siis varguse eest näeb karistusseadustik asjaoludest olenevalt ette rahalise karistuse või vabadusekaotuse kuni viie aastani. Karistuse suuruse otsustab kohus.

Ta lisas, et liiklusmärgi lõhkumise puhul on tegu varavastase süüteoga väheväärtusliku asja ja varalise õiguse vastu. Sel juhul lubab karistusseadustik politseil määrata kuni 18 000 krooni trahvi või anda asi kohtule aresti kestuse määramiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles