Etendus Ümera lahingust kaasab publiku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanika Juhanson
Jaanika Juhanson Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänavu Viljandis peetavale võidupüha paraadile eelnev Ümera lahingu teemaline etendus kaasab publiku ning pakub korraldajate kinnitusel märksa rohkem kui  ülevaadet ajaloolisest lahingust.


Etenduse lavastaja Jaanika Juhansoni sõnul on kahetunnine kontsertetendus meelelahutuslik ajalootund, mis paneb inimesed mõtlema, miks mäletada Ümera lahingut.

«Kandev teema on rahvuse ja rahvaste mälu, vaadates Ümerale tänasest päevast, tänaste noorte vaatepunktist,» selgitas Juhanson BNS-ile.

Lavastaja sõnul mängitakse etenduse käigus lahing läbi ja seda rohkem kui üks kord. Tegevus keskendub 11—15-aastaste poiste kambale, kes vabal ajal tegelevad muinasaja taaskehastamisega. Neile sekundeerib viis noort näitlejat: Ajjar Ausma, Anatoli Tafitšuk, Johannes Veski, Joonas Parve ja Päär Pärenson.

Muusikalise külje eest hoolitsevad liivi-eesti bänd Tulli Lum ja eesti bänd Oort. Kaasatud on Sakala meeskoor ning läbirääkimised käivad veel mitme kollektiiviga. Oma osa on rahvatantsijatel ja vabatahtlikel ning ka publik saab tegevusse haaratud, lubavad korraldajad.

Etenduse lavastab Viljandi kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna juhataja Jaanika Juhanson, koreograaf on Kardo Ojassalu, valguskujundaja Margus Vaigur ning kujundaja Merili Laur.

Enne südaööd võtab etenduse trupp rahva kaasa ja rongkäiguga liigutakse Viljandi lossimägedesse Kaevumäele, kus noorkotkaste osalemisel ning Kaitseliidu kaplani major Aivar Sarapiku eestvedamisel süüdatakse iidsete kommete kohaselt muinastuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles