Eesti välispoliitika proovikivi – Euroopa ühtsus

Hannes Hanso
, välispoliitika ekspert, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso
Hannes Hanso Foto: Liis Treimann / Postimees

USUN, ET AASTATE pärast praegustele Ukraina, Krimmi ja Venemaa sündmustele tagasi vaadates näeme, et need on sama tähtsad kui 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakud New Yorgis.

Venemaa käitumine on viinud Euroopa viimaste aastakümnete suurimasse julgeolekukriisi. Seega on praegu Ukrainas toimuval pikaajaline mõju kogu Euraasia mandri tulevikule. Käimasolevad protsessid on läänemaailma võimekuse ja elujõulisuse proovikivi – praegu pole aeg kokkulepluseks ega nõrkuse näitamiseks.

Ukraina rahva toetamisest loobumine oleks suur ajalooline viga. Tegelikult tegime vea juba 2008. aastal, kui lasime Venemaal karistamatult lõhkuda Gruusia terviklikkuse. Toona peale avalduste lõppkokkuvõttes midagi ei tehtud ja pretsedent oligi loodud. Venemaal kasvas karistamatuse tunne. Õiguslikus vaakumis eksisteerivad Lõuna-Osseetia ja Abhaa­sia on Venemaa käitumise tagajärg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles