Viljandist saab võidupüha linn

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. ja 23. juunil võib Viljandis näha sõdureid, relvi ja sõjatehnikat.
22. ja 23. juunil võib Viljandis näha sõdureid, relvi ja sõjatehnikat. Foto: Margus Ansu

Kaitseliidu korraldataval võidupüha paraadil 23. juunil Viljandis seisab rivis üle 800 inimese.


22. ja 23. juunil võib Viljandis näha sõdureid, relvi, sõjatehnikat, nautida sõjaväeorkestrite muusikat, võtta osa meeleolukast kultuuriprogrammist ja nautida sõdurisuppi, on kirjas Viljandi linna kodulehel.

Kesklinnas rivistuvad üles üksused Kaitseliidu Sakala, Järva, Põlva, Tartu, Võrumaa ja Valgamaa malevast ning noorkotkad, naiskodukaitsjad, kodutütred, politsei ja piirivalve rühm ja Tallinna maleva noorkaitseliitlaste rühm. Taktsammu hoiavad Kaitseliidu ja kaitseväe orkestrid.

Võidupüha paraadi juhib ja üksusi tervitab Kaitseliidu ülem kolonelleitnant Raivo Lumiste. Paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves, kes peab ka võidupüha kõne ja annab maakondade esindajatele üle võidutule. Võidutule võtavad presidendilt tänavu vastu ja viivad oma kodumaakonda Kaitseliidu malevate parimad vabatahtlikud üksuste juhid.

Maakaitsepäev jätkub Vabaduse platsil sõjaväeorkestrite tatoo ehk vigurmarsiga, kus meeleoluka etteaste teevad Kaitseliidu koondorkester, orkester Popsid, kaitseväe orkester, politsei- ja piirivalveameti orkester, Tallinna tuletõrjeühingu puhkpilliorkester ning külalisorkester Leedust.

Vahetult pärast võidupüha paraadi äramarssi saadab Viljandimaa maavanem keskväljakult Viljandimaa tuletoojale antud võidutule maakonna linnadesse ja valdadesse.

Lauluväljaku ja Vabaduse platsi vahelisele haljasalale seatakse üles Kaitseliidu tagalatoetuse näidisüksus, kus linnarahvas saab uudistada meditsiinitehnikat ning maitsta väliköögis valmistatud sõduritoitu. Samas saab näha ka Kaitseliidu ja Kaitseväe sõjatehnikat.

Pidulikud sündmused Viljandis saavad alguse aga juba 22. juunil kella üheksa paiku õhtul, kui Viljandi laululaval ja selle ümbruses on Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud kontsertetendus, mis kulmineerub südaööl muinastule süütamise tseremooniaga.

Samal päeval süttib Tori sõjameeste mälestuskirikus mälestustuli, mis peatub Tallinnas Vabadussõja võidusamba juures. Toris süüdatud mälestustuli ja Viljandis süüdatud muinastuli liidetakse üheks võidutuleks 23. juunil kell 9 Viljandis Eesti Vabadussõjas langenute kalmistul tulede ühendamise tseremoonial.

Ühendatud võidutule annab president paraadil edasi maakonna tuletoojatele, kes viivad selle kodumaakonda, et see jõuaks nii kogu Eesti jaanituledesse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles