Surnud Rosencrantz ja Guildenstern ootavad Ugalasse

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tom Stoppardi kuulsa esikteose lavastaja Üllar Saaremäe (paremal) ja näitlejad (vasakult) Andres Lepik, Meelis Rämmeld ning Aarne Soro.
Tom Stoppardi kuulsa esikteose lavastaja Üllar Saaremäe (paremal) ja näitlejad (vasakult) Andres Lepik, Meelis Rämmeld ning Aarne Soro. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna esietendub Ugalas Tom Stoppardi komöödia ja tragöödia vahel kõikuv draama «Rosencrantz ja Guildenstern on surnud»

Selle Stoppardi 1967. aastal ilmunud esiknäidendi keskmes on kaks kõrvaltegelast William Shakespeare’i «Hamletist» – Rosencrantz ja Guildenstern, kes kuninga käsul üritavad printsilt tema saladusi ja plaane välja uurida. Kaks võimumasina hammasrataste vahele jäänud mutrikest.

«Tom Stoppardi versioonis on neilt võetud isegi nende identiteet – nad ei mäleta, kumb on Rosencrantz ja kumb Guildenstern,» tuvustab Ugala oma kodulehel. «Seda ei mäleta ka teised tegelased – nende tähtsus on nii tühine, et isegi nende nimed ega isikud pole olulised. Samuti puuduvad neil mälestused oma minevikust. Need algavad hetkest, kui kuninga kuller edastab neile kutse ilmuda lossi.»

Üllar Saaremäe lavastuse nimiosades on Meelis Rämmeld ja Aarne Soro.

Piletimaailma andmetel saavad tänasest esietendusest osa ka need, kellel teatrikülastuse mõte alles nüüd pähe tuleb – suures saalis on tagumistes ridades ja äärtel veel paarsada vaba kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles