Suvine tööots tuli loteriiga

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölaagreid on Viljandis korraldatud palju aastaid.
Töölaagreid on Viljandis korraldatud palju aastaid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaal leiab sel suvel malevates endale miinimumtasu eest tööd mitu korda vähem noori, kui on tahtjaid, ning Viljandis osutus töökoht mõnele koolilapsele lausa loteriivõiduks.


«Kui oleks tööd pakkuda, oleks malevasse tahtjaid viis korda nii palju,» sõnas Jakobsoni gümnaasiumi huvijuht Moonika Pärna, kes selle kooli lapsi malevasse jagas.

Tema sõnul käisid lapsed kaks nädalat vältava maleva järele pärimas juba mitu kuud tagasi.

Kui kool sai linnavalitsuselt teada, mitu malevakohta neile on antud, kogunesid kõik tahtjad ühel kokkulepitud vahetunnil aulasse ning kohad loositi välja.

Seda, et soovijaid oli väga palju, tunnistas ka Paalalinna gümnaasiumi huvijuht Kaija Mägi. Selles koolis jagati 20 kohta laiali nii, et viis anti tasandusklassidele ning ülejäänud 15 läksid kõige kiirematele reageerijatele.

«Meil on koolis infoteler ja panin sinna teate,» rääkis huvijuht. «Kes esimestena kohale jõudsid, said laagrisse.»

Nelja vahetunniga olid kõik kohad täidetud.

Tung on töökohtadele olnud ka varem, kuid tänavu muutus see veel suuremaks, sest kohti jäi vähemaks. Kui mullu pakuti Viljandis kahe nädala pikkustes linnalaagrites tegevust 150 lapsele, siis tänavu jätkub tööd 90 lapsele.

Viljandi abilinnapea Helle Aunapi sõnul on selle taga lastelaagritele esitatavate nõuete karmistumine. «Linnaeelarve vähenemine pole siin peamine põhjus,» lisas ta.

Aunapi selgitust mööda on keeruline leida ettevõtteid, kes lastele kõiki nõudeid järgides töötegemise võimalust pakuksid ning praegu on linna partnerid töömaleva korraldamises vaid heakorrafirmad.

Malevlased on enamasti 13—15-aastased. Nad teevad alates järgmisest nädalast päevas neli tundi heakorratöid ja teenivad tunnis 27 krooni. Seega peaks malevlane kümnepäevase laagri lõpuks saama 1080 krooni palka.

Ööbimisega maleva organiseerib Viljandimaa noortekeskus ja tööd tehakse riigimetsa majandamise keskusele. Esimene rühm alustab 28. juunil Teringi rabas ning teine rühm koguneb 12. juulil, et tegutseda Kuhjavere ja Aimla küla piirkonnas. 15—18-aastased noored töötavad iga päev kuus tundi ja teenivad samuti 27 krooni tunnis.

Ehkki nende palk on tänu suuremale töötundide arvule kõrgem, tuleb sellesse malevasse pääsemiseks maksta 500 krooni toiduraha.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles