Plaanitav kaevandus tekitab ärevust

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talumees Sulev Anvelt (vasakul koos pojaga) kuulab kaevandust plaanivate Janek ja Urmas Jefimovi (paremal) juttu.
Talumees Sulev Anvelt (vasakul koos pojaga) kuulab kaevandust plaanivate Janek ja Urmas Jefimovi (paremal) juttu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõo vallas Arussaare külas on plaanis hakata kaevandama kvaliteetset dolomiiti, millest saab väga vastupidavat killustikku. Et Tallinna—Tartu maantee ehitus jõuab peagi Kesk-Eestisse, on killustiku järele suur nõudlus.


Arussaare elanikud pelgavad, et suurt kasumit lootes eiratakse nende huve. Et tegemist on karstialaga, kus on nõrgalt kaitstud põhjavesi, kardavad inimesed joogivee pärast. Naabruses asuva krundi omanik Sulev Anvelt on kaevanduse rajamise vastu kogunud 77 allkirja.

«Tõenäoliselt juhitakse kaevandusest pumbatav vesi ära kraavi mööda, mis läheb Koksvere asula lähedalt mööda, ja reostusoht on suur,» lausus Anvelt. Samuti pelgab ta, et kaevanduse müra häirib läheduses pesitsevat konnakotkast, kes võib seetõttu piirkonnast lahkuda.

Maa, kust maardla leiti, kuulub Põltsamaa lähedal elavale ärimehele Janek Jefimovile, kes on mitmel pool maatükke ostnud ning avab õige pea kolm kruusakaevandust ja ühe liivakaevanduse.

Kõo vallas asuva maatüki ostis Jefimov kümmekond aastat tagasi üsna juhuslikult. «Olin lõunamaareisil ja seal ühes seltskonnas siit kandi talumees rääkis, et oli kunagi tahtnud põldu künda, aga see oli väga keeruline, sest paas tuli vastu. Nii tellisimegi uuringud,» rääkis ta.

Pärast geoloogilisi uuringuid registreeriti mullu 45,94 hektaril paiknev Arussaare dolokivimaardla aktiivse tarbevaruga 4 226 000 kuupmeetrit. Ühtlasi selgus, et nimetatud maardlas leiduv dolokivi on harvaesineva tugevusega ja eriti suure väärtusega.

Jefimovi hinnangul võib sealt dolomiiti saada ühtekokku 11,2 miljonit tonni. «Selle eest tuleb omavalitsusele maksta maavara maksu ja kui kõik saab kaevandatud, jõuab valla kontole praeguste hindade juures üle 10 miljoni euro. Nii väikese valla jaoks on see kosmiline summa.»

Praegu rendib kõnealust maatükki talunik Viktor Leis, kes kasvatab seal rapsi ja teravilja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles