Abja gümnaasium mälestas Valter Külvetit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Külveti mälestuspäeval joosti Abja gümnaasiumis võidu.
Valter Külveti mälestuspäeval joosti Abja gümnaasiumis võidu. Foto: Lauri Sepp

Abja gümnaasium korraldas 21.veebruaril olümpiasportlase Valter Külveti 50. sünniaastapäeva auks mälestuspäeva, kuhu mahtus nii ettekandeid kui võistlusi.

Abja gümnaasiumi Mari Kahu sõnul osalesid mälestuspäeval Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonnast Harry Lember, kes oli Külveti hindele «väga hea» kaitstud lõputöö juhendaja, ning Eesti kergejõustiku liidu esindaja Marko Aleksejev. Külveti tegemisi ja õpinguid meenutasid ka tema treeningukaaslased ja sõbrad.

Jaanus Kriisk, kes on kirjutanud huvitava raamatu Külvetitest, tegi esinemise järel õpilastele lühiviktoriini.

Samal päeval peeti Abja gümnaasiumi spordihoones Valter Külveti mälestuseks ka jooksuvõistluseid 50 meetri distantsil. Võistlejad Abja gümnaasiumist, Halliste põhikoolist ning August Kitzbergi nimelisest gümnaasiumist võtsid mõõtu nii tava- kui tõkkesprindis.

Mitmevõistleja Valter Külvet sündis 19. veebruaril 1964 Õisus. 1982. aastal lõpetas ta Abja keskkooli ja 1994 aastal Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna. Tema treener oli isa Toomas Külvet, hiljem Fred Kudu.

Juba 14-aastaselt tuli ta Nõukogude Liidu noortemeistriks kaheksavõistluses. 1983. aastal krooniti Külvet kümnevõistluses Euroopa juunioride meistriks, 1985. aastal võitis ta universiaadilt hõbemedali ning 1987. aastal tuli Nõukogude Liidu meistriks.

Külveti isiklik rekord kümnevõistluses oli 1988. aastal Minskis saavutatud 8506 punkti, mis püsis Eesti rekordina 1995. aasta maini, mil Erki Nool kogus Götzises 8575 punkti.

1988. aastal võistles Külvet Souli olümpiamängudel. Ta kogus esimesel päeval 4037 punkti, kuid katkestas jalavigastuse tõttu teise päeva avaala järel.

1998. aasta juulis langes Valter Külvet röövmõrva ohvriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles