Südasuvi külastas maid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rannar Raba

Lehekuu oli viimase kaheksa aasta kõige soojem ja ühtlasi keskmisest sajusem.


Viljandi ilmajaam arvutas kuu keskmiseks õhutemperatuuriks 12,3 kraadi ehk 1,3 kraadi normist rohkem. Viimati oli siin kandis veel soojem mai 2002. aastal, mil keskmine õhutemperatuur kerkis 13,8 pügalani.

Meteoroloog Ülle Murro ütles, et kuigi tänavu olid mai algus ja lõpp jahedad, jättis paar nädalat väldanud soe periood lehekuust väga meeldiva mulje.
«Vahepeal oli meil kuldne suvi ning hein kasvas mühinal,» lausus ta. «Ja ometi räägiti talvel, et kevad jääb väga hiliseks.»

Kõige soojem oli Viljandis 21. mail, mil õhutemperatuur kerkis 26,8 kraadini. Mujal Eestis mõõtis Pärnu ilmajaam kuu äärmuseks 28,1 kraadi 14. mail.

Päikese käes kuumenes maapind Narva-Jõesuus 16. mail kõrbelise 50,6 kraadini, Viljandi ilmajaama vaatlusplatsil oli kõige kuumem, 44,5 kraadi, 21. mail.

Õhutemperatuur langes kõige madalamale 3. mail Kuusikul, kus mõõdeti —3,5 kraadi. Viljandi ilmajaamas oli miinimum —1,2 pügalat 6. mail.

Sademete hulgaks fikseeris Viljandi ilmajaam 51,3 millimeetrit. Aastakümnete vältel on mai normiks kujunenud 49 millimeetrit. Nagu Murro ütles, oli viiel päeval äikest ja kahel korral rabistas ka rahet.

Kõige tugevam tuuleiil küündis Viljandi kandis 15,2 meetrini sekundis. Kümne meetrini sekundis või üle selle ulatusid puhangud kümnel päeval.

Päikesepaiste andur märkas Viljandis maikuul päikest 224,8 tunnil, mida on 41 tundi vähem kui mullu. Eestis keskmisena paistis tänavu mais päike 242,3 tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles