Sürgavere õpilased asuvad ilma uurima

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sürgavere kooli direktor Aires Põder loodab, et sügisest saab teoks plaan anda lastele ilmaõpet. Kooli naabruses
asuv ilmavaatlusjaam pakub selleks suurepäraseid võimalusi.
Sürgavere kooli direktor Aires Põder loodab, et sügisest saab teoks plaan anda lastele ilmaõpet. Kooli naabruses asuv ilmavaatlusjaam pakub selleks suurepäraseid võimalusi. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Sürgavere kool alustas koostööd meteoroloogia ja hüdroloogia instituudiga, et pakkuda oma õpilastele süvendatud ilmateadmisi.


Sürgavere kooli direktor Aires Põder rääkis, et tõuke selle idee elluviimiseks andis kooli naabruses asuv Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmavaatlustorn, kus on mitu korda ekskursioonil käinud nii oma kui sõpruskooli õpilased.

«Mõte, et õpilastele võiks loodusnähtuste maailma saladusi tutvustada, tekkis mul märtsivaheajal tööasju tehes,» selgitas Põder. «Eks iga kool otsi võimalusi, mismoodi õpilasi juurde saada ja neile midagi põnevat pakkuda.»

Direktori kujutluses võiks ilmaõpe pihta hakata lasteaiast, mis on kooliga ühes majas. «Lasteaias räägitakse väga palju ilmast. Kas või sellest, missugune on ilm ja mis tuleks õue selga panna,» lausus ta.

On arutatud, et iga õpetaja võiks mõelda, kuidas oma ainet, olgu see emakeel, matemaatika või füüsika, ilmateemaga siduda.

«Mulle meenub, kui me ükskord tunnis poistega jooksime ja juttu ajasime. Siis märkas keegi üle peade lendavat lennukit ja küsis, miks sellel valge jutt järel on,» jutustas Aires Põder. Niimoodi saigi kehalise kasvatuse tunnis selgeks räägitud üks ilmaga seotud nähtus.

Lisaks tundidele pakutaks direktori plaani järgi õpet ka huviringides.
«Õues käies märkad igasuguseid asju ja tekivad küsimused ning on hea, kui need kohe ka vastuse saavad,» kõneles ta.

Et plaan ei jääks vaid mõtteks, võttis Aires Põder EMHI-ga ühendust. Sealse ilmavaatluste osakonna spetsialisti Miina Krabbi hinnangul on kooli ettepanek põnev.

«Osa koole on küll meie ilmavaatlusjaamades ekskursioonil käinud, kuid sel viisil koostööd minu andmetel instituut varem teinud pole,» rääkis Krabbi.

EMHI töötajad kiitsid kooli plaani heaks ning pärast mõningat suhtlemist said kahe poole esindajad mai lõpul kokku. Kooli esindamas oli ka seitsmenda klassi õpilane Minna Ots.

«Minna oli isaga kodus sellest põhjalikult rääkinud ning tema idee oli see, et kooli juures võiks olla mitmesuguseid ilmavaatlusseadmeid,» vahendas Põder.

Krabbi sõnul on mõne kooli juurde viidud sadememõõtjad, kuid tulemuste kohta kahjuks andmeid pole.

Praegu käib Sürgavere kooli ja instituudi vahel tihe infovahetus, et sügisest saaks programmi käima lükata. Aires Põder lisas, et kool mõlgutab ka mõtet liituda keskkonnaprojektiga GLOBE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles