Viljandi valla esindus käis Viimsis monumenti avamas

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi valla esindus käis Viimsis kindral Johan Laidonerile ja tema abikaasa Mariale pühendatud mälestusmärgi avatseremoonial.
Viljandi valla esindus käis Viimsis kindral Johan Laidonerile ja tema abikaasa Mariale pühendatud mälestusmärgi avatseremoonial. Foto: Erakogu

Viimsi mõisa pargis avati kolmapäeval mälestusmärk kindral Johan Laidonerile ja tema abikaasa Mariale. Tseremooniast võttis osa ka Viljandi valla delegatsioon, sest just selle omavalitsuse territooriumil nägi Vabadussõja juht 130 aastat tagasi ilmavalgust.

Eesti riigi olulisemate ametikandjate kõrval sai sõna ka Viljandi vallavanem Ene Saar. Lisaks avaldasid Laidoneride mälestusele austust Viljandi valla naiskodukaitsjad, kodutütred ja noorkotkad.

Maria Freimanni ja Juhan Kangilaski loodud mälestusmärk kujutab Johan ja Maria Laidoneri jalutamas oma kodupargis nii, nagu see võis olla möödunud sajandi kolmekümnendatel aastatel. Autorite sõnul on see ka sümboolne värav minevikust tänapäeva.

Johan ja Maria Laidoner küüditati Viimsist Venemaale 1940. aasta juunis. Viimast korda nägi Maria oma meest 24. aprillil 1952 Butõrka vanglas. Vähem kui aasta hiljem Johan Laidoner suri. Tema täpne matmispaik on siiani teadmata.

Viljandis on Johan Laidonerile pühendatud ratsamonument. Samuti on kindrali mälestus massiivse kiviga jäädvustatud tema sünnitalu asukohas Viiratsi lähedal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles