Miks on europarlamendi valimised tähtsad?

Arto Aas
, riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Reformierakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas
Arto Aas Foto: Reformierakond

EUROOPA PARLAMENDIS langetatakse otsuseid, mis puudutavad Euroopa Liidu kodanikena meid kõiki. Näiteks põllumajanduse valdkonnas on Euroopa õigusaktidel palju suurem roll kui riigi seadustel. Europarlamendi valimiste kaudu on võimalik nende otsuste suunda mõjutada.

Euroopa Parlamendi valimised on tähtsad ka seetõttu, et euroliidu poliitilises süsteemis on nende roll aina kasvanud. Alates 1979. aastast, kui europarlamendi liikmeid esimest korda otse valiti, on parlamendile antud lepingutega üha enam ülesandeid ja võimu. Näiteks euroliidu eelarvet pole ilma europarlamendi heakskiiduta võimalik vastu võtta. Eelarve on aga üks olulisemaid poliitika kujundamise ja juhtimise vahendeid.

Käesoleva aasta valimiste järel kogunev europarlament kinnitab ametisse uue Euroopa Komisjoni presidendi. Komisjoni presidendi tulek enim hääli saanud Euroopa Parlamendis esindatud poliitilise jõu hulgast määratleb Euroopa Liidu poliitilise arengusuuna järgmiseks viieks aastaks. Samuti peavad kõik Euroopa Komisjoni volinikukandidaadid enne ametisse saamist läbima avaliku kuulamise Euroopa Parlamendis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles