Riigikogu kuulub rahvale

, riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamkivi
Jaanus Tamkivi Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

VIIMASEL AJAL on ajalehed kirjutanud, et riigikogu komisjonide tööd tahetakse salastada. Kinnitan hakatuseks: Reformierakond ei ole kunagi olnud seda meelt, et parlamendis tuleks veel midagi salastada. Küll aga peaksid riigikogu komisjonide istungitel osalejad saama seal rääkida, muretsemata, ega mõni jupp nende mõtetest hakka kontekstist välja rebituna avalikkuses oma elu elama.

Kui komisjoni kõik istungid on avalikud ja veebis üle kantavad, võib nii juhtuda. Sellisel juhul hakataks tegelikke arutelusid pidama kusagil mujal, kohvikutes või kabinettides, kus kõneldu jääb omavahele. Seaduste loomisel see kindlasti kasuks ei tule.

Pool aastat tagasi oli juhtum, kus prokuratuur nõudis välja riigikogu komisjonide materjale. Siis selgus, et kõnealune valdkond on reguleerimata. Seega: reeglid tuleb kindlaks määrata, ent salastamist pole kindlasti juurde vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles