Soome ärimees tahab Viljandi rahvaga täita

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magamistarvikuid valmistava osaühingu Delux omanik Göran Sjöholm tervitaks hea meelega inimesi, kes otsustavad oma senise kodulinna Viljandi vastu vahetada, sest siis lisanduks ka töökäsi, millest jaguks nii Deluxile kui teistele kohalikele ettevõtetele.
Magamistarvikuid valmistava osaühingu Delux omanik Göran Sjöholm tervitaks hea meelega inimesi, kes otsustavad oma senise kodulinna Viljandi vastu vahetada, sest siis lisanduks ka töökäsi, millest jaguks nii Deluxile kui teistele kohalikele ettevõtetele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi osaühingu Delux omanik Göran Sjöholm annab endast kõik, et inimestel oleks tema tehastes valminud tekkide all ja patjade peal magus uni, ütles ta, et Viljandil on viimane aeg üles ärgata – vastasel juhul ootab seda linnakest ees katastroof.

Katastroofi all pidas Soome ärimees silmas senisest veel suuremat väljarännet, sest Viljandi on viimaste aastatega juba niigi paari tuhande inimese võrra vaesunud.

Eelmisel nädalal peetud ettevõtjate ümarlauas nentis Göran Sjöholm, et tühja ruumi täitmiseks tuleb kiiremas korras midagi ette võtta. Inimvarude taastamise eest tuleks tema sõnul hea seista nii ettevõtjatel kui kõigil teistel.

Ühe võimalusena pakkus Deluxi omanik välja, et siia tuleks meelitada elanikke linnadest, kus on kõrgem töötuse tase, näiteks Võrust ja Valgast. Alustuseks võiks kas või avaldada nendes piirkondades levivates ajalehtedes küljesuurusi reklaame, mis kutsuksid Viljandisse elama ja töötama.

Göran Sjöholm ise on Viljandis tööandja 250 inimesele ja lähitulevikus plaanib ta veel poolsada töötajat Deluxi palgale võtta. Nood loodab ta küll Viljandist leida, sest maksab oma sõnul konkurentidest 30 protsenti kõrgemat palka, aga kaugema tuleviku suhtes ta nii optimistlik pole.

Vale mõtteviis

Küsimuse peale, kui reaalne on, et Viljandis on 2017. aastaks taas 19 000 elanikku, lausus Göran Sjöholm, et see on täiesti võimalik. «Tuleb ainult tahta ja näha raskuste asemel võimalusi.»

Ettevõtja enda eesmärk on ennekõike muuta Viljandi inimeste ja otsustajate mõtlemist. «See, kuidas te siin mõtlete, on täiesti vale. See ei vii kuhugi. Kui nii jätkata, on Viljandis varsti vaid 15 000 elanikku,» rääkis ta.

Sjöholm ise Viljandis ei ela, ent veedab siin paar päeva nädalas. Linna allakäiku võrdles ta firma omaga. «Kuidas ma ennast tundma peaksin, kui inimesed minu ettevõttest lahkuvad ja kasum kukub? See ei meeldiks mulle sugugi,» kõneles ta ning lisas, et paljud Eesti firmad, nagu ka linnad, paraku aktsepteerivad seda.

Viljandi võiks Sjöholmi meelest olla esimene Eesti linn, kes asub langustrendi jõuliselt muutma, selle asemel et inimeste äraminekut rumalate vabandustega põhjendada.

Idee leidis toetust

Deluxi omaniku ideed toetas ettevõtjate ümarlauas ka Viljandi linnapea Ando Kiviberg, kes lisas omalt poolt, et tuleb kirja panna, mida oleks selle idee elluviimiseks tarvis.

Ühtlasi ootab Kiviberg, et ettevõtjad, kes tahavad tööjõu leidmise eesmärgil koostööd teha, endast märku annaksid. Tema sõnul tuleks järgmiseks moodustada töögrupp, kes juba konkreetseid tegevusi välja töötab ja asjad käima lükkab.

Töötukassa Viljandimaa osakonna juhataja Merit Laan leidis, et Göran Sjöholmi mõte on küll kiitust väärt, aga samas ei saa teha järeldusi ainult töötuse protsendi põhjal, vaid vaadata tuleb tervikut. Näiteks seda, miks ei leita oma maakonnas tööd või millise kvalifikatsiooniga inimesed üldse tööd otsivad.

Samuti pole Laane sõnul teisejärguline, millised on elukoha vahetamise võimalused ja kus on Viljandis vabad elamispinnad. Lisanduvad veel terviseprobleemid ning näiteks valmisolek vahetustega töötada. «Kampaania käivitamisel peame olema valmis väga erineva taustaga inimeste rändeks,» märkis Laan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles