Tarvastu vald pani maalid Facebookis hääli koguma

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karksi-Nuias elav Enno Allik jäädvustas Mustlat ja selle ümbrust piltidele läinud aasta detsembri teisel poolel ja tänavu jaanuari algul. Teisipäeval kella 14-ks oli populaarseim pilt kogunud 137 häält.
Karksi-Nuias elav Enno Allik jäädvustas Mustlat ja selle ümbrust piltidele läinud aasta detsembri teisel poolel ja tänavu jaanuari algul. Teisipäeval kella 14-ks oli populaarseim pilt kogunud 137 häält. Foto: Erakogu

Tarvastu vald on nõuks võtnud osta mõned Mustlat kujutavad maalid ning pannud kuus pilti oma Facebooki kontole, et rahvas saaks nende hulgast lemmikuid valida.

Seda, mitu neist kuuest Enno Alliku pildist hiljem ostetakse, Tarvastu vallavanem Alar Karu veel öelda ei oska, kuid uudne valikumeetod on tema kinnitust mööda palju huvilisi kogunud.

Arhitektuur ja päkapikk

Vallavanem selgitas, et Mustla kunstigaleriis on oma teoseid näidanud erinevad kunstnikud ning vahel on nad jäädvustanud ka kohalikke motiive.

«Seekordsel näitusel üles astunud Enno Allik oli eriti aktiivne: ta maalis kirikut, loodusmotiive ja kahelt poolt Mustla peatänavat, millel on veel säilinud eestiaegset arhitektuuri.»

Elevust on vallavanema ütlemist mööda tekitanud paar vimkadega pilti: ühel võib tähelepanelikult uurides märgata kõndivat jõuluvana, teisel tornis istuvat päkapikku. «Seega tuli mõte, et neid pilte võiks rahvale Mustlas ka tulevikus demonstreerida,» lausus ta.

Tarvastu kanti kujutavaid pilte on vallarahvani jõudnud varemgi. «Oleme tellinud Kai Mägedilt Tarvastu lasteaia ja gümnaasiumi ning Ämmuste koolimaja hoonetest õlimaale ja neile kinkinud,» kõneles Karu.

Kunstnik Enno Allik on maalinud tellimuse peale Kärstna lõvi ja mõisat ning Teet Lindma teinud maali Tarvastu raamatukogust ja kinkinud selle hiljem asutusele endale.

Nüüd tahab vallavalitsus kunstiteema põhjalikumalt käsile võtta ja arutab tänasel koosolekul, mis eesmärgiga kodukanti jäädvustavaid taieseid koguma hakata. «Juhul kui mõni kunstnik soovib mõnda ilusat vaadet teha, võiks ta meiega enne kokku leppida,» märkis Karu.

Selliseid maale saaks tema sõnutsi eksponeerida näiteks rahvamaja jalutussaalis. Varem on Tarvastu vald tellinud Tarvastu kandi suurmeeste maalid Pärnu kunstnikult Vello Paluojalt. Nii on jäädvustatud luuletaja Hendrik Adamson, maadleja Martin Klein, laulja Aino Tamm, koolmeister Hans Wühner ja matemaatik Jaan Depman.

Suurt raha ei looda

«Nad on Mustlas väga toredad,» kiitis Karksi-Nuias elav Enno Allik, kes on vabakutseline kunstnik 1988. aastast. «Ükski omavalitsus varem minu pilte Facebooki vahendusel rahvale tutvustanud ei ole.»

Kõigis kohtades, kus kunstnik on väljapaneku teinud, näiteks Tartus, Viljandis, Mõisakülas, Abjas või Lätimaal, on ta üritanud maalida ka kohalikku maastikku, et inimestel oleks veidigi põnevam. Oma näitustega on ta jõudnud ka Soome, Rootsi ja Saksamaale. Põhiliselt maalib Enno Allik maastikke, lilli ja inimesi.

Ta rääkis, et ehkki näituse ülespanek nõuab kulutusi, ei küsi ta tavaliselt selleks abi. «Lätis oli viimati kaks ülespanekut 60–70 pildiga, mingit toetust ma ei saanud. Äärealadel ei ole kellelgi kunsti ostmiseks eriti raha,» tõdes ta.

Enno Allik lisas, et ta ei looda ka nüüd Tarvastu piltide müügiga suurt summat teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles