Heakorrafirma küsis linnalt trahviraha tagasi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heakorrafirma Floreas Viljandi on sama omaniku juhtimisel linnas tegutsenud juba 1995. aastast alates ning kuni 2011. aastani oli ettevõtte väitel linnaga suhtlemine sõbralik. Sealtmaalt alates on linn määranud firmale vähemalt 15 karistust.
Heakorrafirma Floreas Viljandi on sama omaniku juhtimisel linnas tegutsenud juba 1995. aastast alates ning kuni 2011. aastani oli ettevõtte väitel linnaga suhtlemine sõbralik. Sealtmaalt alates on linn määranud firmale vähemalt 15 karistust. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandis enam kui sajal hektaril haljasalasid hooldav ettevõte küsis linnalt tagasi temalt trahvidena välja nõutud 25 000 eurot. Linnajuhid maksavad leppimise saavutamiseks 1500 eurot.

Pärast uue linnavõimu ametisse asumist saatis osaühingu Floreas Viljandi juht Margus London raekotta kirja, milles vaidlustab firmale kolme aasta jooksul määratud trahve ning küsib linnalt tagasi 25 000 eurot. Viimati sai osaühing trahvi sügisel.

Kui talviste töödega pole firmal Londoni jutu järgi muresid olnud, siis suviti on firma saanud linnalt hulga trahve.

Trahvimine pole võimalus, vaid kohustus

Linna korrashoiu eest vastutavad ametnikud on kolme aasta jooksul avastanud vähemalt 15 juhul, et Floreas Viljandil on töö jäänud tegemata või on tehtud nõutust kehvemini, ning seetõttu on linnavalitsus jätnud osa firma esitatud arvest tasumata.

«Kui töö on tegemata, ei ole trahvimine ametnikule võimalus, vaid kohustus,» selgitas Viljandi majandusameti juht Reevo Maidla.

Margus London heitis linnavalitsusele ette seda, et ühelgi juhul ei kutsutud teda hooldamata piirkonda üle vaatama ega kuulatud tema põhjendusi. «Oleme seda tööd teinud 1995. aastast alates, aga just viimase kolme aasta jooksul on linnavalitsuse suhtumine ja käitumine oluliselt muutunud,» lisas ta.

Varem ligi kümme aastat linnavalitsusse kuulunud ning nüüd revisjonikomisjoni juhina probleemiga tegelnud Tauno Tuula on nagu linnavalitsuski veendunud, et ametnikud pole oma töös eksinud. Küll aga oli ta seda meelt, et trahvide määramist tuleb raekojas täpsemalt reglementeerida.

Kui linnavõim vahetus, saatis Floreas Viljandi raekotta kirja palvega maksmata jäänud raha ikkagi tagastada. Linnavalitsus pakkus välja kompromissi. Kahe juhtumi puhul makstakse raha tagasi ning seda on 1500 eurot.

Nimelt on Floreas Viljandi viidatud trahvide reas kaks sellist, mille puhul määrati asendustäitmine. Seega karistati firmat justkui kahekordselt. Nüüd otsustati nende trahvide summa tagasi anda.

Linnavalitsuse ettepaneku kiitis heaks ka volikogu revisjonikomisjon, mille juht Tauno Tuula nimetas seda leppimiseks. 2015. aasta kevadeni suurt osa linnast hooldava Floreas Viljandi juhi Margus Londoni sõnul on ta pärast uute linnajuhtidega vestlemist sellise leppimisega päri. Talle oli kõige olulisem kokkuleppe see osa, mis ütleb, et nüüdsest alates ei määrata ühtegi trahvi, ilma et firma esindajat tegemata tööd vaatama kutsutaks.

Reevo Maidla on oma sõnul kuulnud süüdistusi, nagu kiusataks ja trahvitaks linnaga lepingu sõlminud hooldusfirmadest kõige rohkem just Floreas Viljandit. «Ma kinnitan, et see pole nii. Näiteks osaühing Kesklinna Pargid on saanud ühel kuul rahaliselt suurema karistuse, kui linn pidi neile tol kuul maksma,» selgitas ta. «Floreasil on aga kõige suurem töömaht ning ta jääb mõnikord sellega hätta.»

Tuula: trahvist tuleks loobuda

Tauno Tuula meelest tuleks aga trahvimisest üleüldse loobuda, sest see ei anna linnakodanikule midagi. «Linnakassasse jääb mingi hulk raha alles, aga töö on ikka tegemata,» sõnas ta. Tema hinnangul tuleks hoopis korraldada riigihange, et leida heakorrafirmadele niinimetatud varumehed.

«Juhul kui Floreasil on töö tegemata, rakendatakse asendusteenust ehk kutsutakse   mingi teine firma,» selgitas ta oma mõtet. «Töötegemise järel esitab see firma linnale arve, mille linn saadab edasi Floreasile. Tõenäoliselt on see arve aga suurem, kui Floreasil töötegemiseks oleks olnud.»

Viljandi linnapea Ando Kiviberg avaldas arvamust, et üleüldse tuleks kaaluda tänavaid, teid ja haljasalasid hooldava linnaettevõtte loomist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles