Muinsuskaitsjate otsus ei pidurda riigigümnaasiumi ehitusplaane

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asjatundjate hinnangul on Valuojal üks esimesi moodsa arhitektuuri vaimus projekteeritud algkoolihooneid ja üks paremaid näiteid 1920. aastate ehituskunstist Eestis.
Asjatundjate hinnangul on Valuojal üks esimesi moodsa arhitektuuri vaimus projekteeritud algkoolihooneid ja üks paremaid näiteid 1920. aastate ehituskunstist Eestis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Muinsuskaitseamet võtab Viljandi Valuoja kooli hoone vanema osa arhitektuuri- ja ajaloomälestisena kaitse alla, kuid linnajuhtide hinnangul see maja renoveerimise plaanile kaikaid kodaraisse ei heida.


Viljandi Valuoja koolile põhjaliku ekspertiisi teinud kunstiteadlase Mart Siilivase hinnangul on tegemist terviklikult säilinud esimese Eesti Vabariigi aegse algkoolihoonega, millel on nii arhitektuuri- kui ajaloomälestise tunnused.
Taotluse Valuoja koolimaja kaitse alla võtta tegi muinsuskaitseametile Viljandi õpetaja Alli Lunter.

Viljandi linn ja haridusministeerium soovivad Valuoja kooli rajada uue gümnaasiumi ning muinsuskaitse ja linnavalitsuse esindajad on ühel meelel selles, et ehitusega läheb kõik plaanipäraselt. Ehitust loodetakse alustada järgmisel kevadel.

«Soovime juurdeehitise puhul parimat arhitektuurilahendust,» lausus muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi. «Praegusel kujul peavad alles jääma vana kiviosa ja üks tiib. Kuuekümnendatel rajatud juurdeehitis lammutatakse maha.»

Vaneminspektori sõnul on peamine see, et 1920. aastatel arhitektide Erich Wolffeldti ja Aleksander Nürnbergi projekteeritud algkoolimaja mõtet jätkataks tänapäeva vormikeeles.

Viljandi abilinnapea Rein Triisa kinnitas, et hoone uus staatus senistesse plaanidesse suuri muudatusi ei tee.

«Ehitus võib minna kallimaks, kui oli plaanitud,» nentis Triisa. «Linnavalitsus ei ole kunagi olnud seda meelt, et kõik tuleks maha lõhkuda. Küsimused on olnud mõnes tehnilises detailis, aga koostöös muinsuskaitsega on kõik need lahendatavad.»

Abilinnapea toonitas, et ehitust piiravaid asjaolusid pole juurde tulnud.

«Detailplaneering on algatatud, siis tuleb projekteerimine ning ehitus algab kindlasti järgmise aasta kevadel,» rääkis abilinnapea.

Mart Siilivask on veendunud, et Valuoja kooli hoonel on suur väärtus nii arhitektuuri kui koolihariduse seisukohalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles