Kultuurimaja kapitaalremont algab tõenäoliselt paari kuu pärast

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuurimaja direktor Tiit Kalmet
Kultuurimaja direktor Tiit Kalmet Foto: Elmo Riig / Sakala

Juuli teises pooles või augusti algul peaksid Viljandi kultuurimajas algama suured ehitustööd, sest rahandusministeerium tunnistas linnavalitsuse finantseerimisvõime piisavaks.


Tänavu veebruaris tabas Viljandi linnajuhte külma dušina uudis, et valitsus on KOIT-kava raha jagamise plaani ümber teinud. Nimelt arvas rahandusministeerium, et linn ei suuda tagada omaosalust, ning algul aasta esimeseks pooleks planeeritud kultuurimaja renoveerimine ja staadionihoone ehitus lükati aasta lõppu.

Viljandi meeri Kalle Jentsi sõnul on linnal õnnestunud nüüdseks oma finantsvõimekust siiski tõestada ja rahasaamiseks enam takistusi pole.

Kultuurimaja remondiks on Viljandile KOIT-kavas ette nähtud 15,8 miljonit krooni, millele omalt poolt tuleb lisada 2,8 miljonit. Linnamajandusameti juhataja Priit Vihuri sõnul selgub tööde lõplik maksumus riigihankel, mis kuulutatakse välja esmaspäeval.

«Kui vaideid ei tule, peaks ehitaja juuli teises pooles pihta hakkama,» lausus Vihuri. «Valmimistähtaeg on järgmise aasta 1. aprill.»

Seni peavad kultuurimajas tegutsevad ringid leidma endale muu ulualuse ning enamik töötajatest koondatakse või on juba koondatud, et raha kokku hoida. Vahepeal jäävad ametisse vaid direktor Tiit Kalmet ja veel kaks töötajat.
Kalmeti ütlemist mööda on kultuurimaja personal pärast remonti sama suur kui seni, ent ametikohad täidetakse avaliku konkursi teel.

Ta kinnitas, et ehkki ehituse algus rahastamise pärast viibib, polnud töötajate koondamist mõtet edasi lükata. «Päästeteenistuse ettekirjutuse tõttu ei tohi me 1. maist niikuinii avalikke üritusi korraldada ja maja on sellest saadik kinni,» tõdes ta.

Järgmiseks kevadeks peaks lagunevast ja mitmes mõttes ebafunktsionaalsest hoonest saama korralik kultuurikeskus, kus jagub ruumi nii isetegevuseks kui professionaalseteks etteasteteks. Muu hulgas plaanitakse parandada suure saali akustikat, mida peetakse Viljandi halvimaks.

Tiit Kalmeti jutu kohaselt leiavad kõige suuremad muudatused aset hoone keldris, kuhu rajatakse tantsijatele sobilik proovisaal koos riietusruumidega. Sinna viiakse ka WC, abiruumid ning esinejate garderoobid. Praeguse terrassi alla rajatakse aga noortekeskuse tarbeks mõeldud saal. «Ehkki ruum asub maa all, on see kavandatud nii, et tal on katuseaknad,» tutvustas Kalmet projekti.

Direktori kirjelduse järgi laiendatakse esimesel korrusel fuajeed ning rajatakse harrastuskunstnike tarbeks galerii. Teisel korrusel aga saab lisaruumi salongistiilis kohvik, kus hakatakse korraldama mitmesuguseid koosviibimisi.

Kolmandale korrusele ehitatakse muu hulgas kooride harjutussaal, kaks muusikakabinetti ja loenguruum, neljandale aga kabinetid mittetulundusühingutele.

«Maja kasutatakse maksimaalselt ära ja midagi pole tehtud lihtsalt ruumitäiteks,» kiitis Kalmet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles