Juhtkiri: Tüürita laev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katri Karing

Enne Rahvaliidu pühapäevast kongressi oli levinud arvamus, et seal võidakse otsustada nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühinemise poolt kui vastu. Tulevikku kuulutama ei kibelenud ükski Viljandimaa rahvaliitlane ning neist mitu olid äraootaval seisukohal.


Ühest küljest on ettevaatlikkus poliitikute puhul loomulik. Sellist käitumisviisi võib nimetada kas diplomaatiaks või delikaatseks sõnaahtruseks põhimõttel, et musta pesu avalikult ei pesta. Teisalt aga on äreval ajal varju tõmbumisel ikkagi tuulenuusutamise ja mugandumise mekk man.

Tundub, et erakonda tuulutati tugevasti nii kongressil kui sellele järgnenud päevadel, sest klaarima pildi oma tegemistest on saanud ka kohalikud erakondlased. Mitu neist kinnitas «Sakalale» soovi Rahvaliidust välja astuda ja rääkis avameelselt sellest, mis valiku ta tegi hääletamisel. Linna piirkonna juhi Monika Kuzmina väitel on kongressi otsusel aga hoopis positiivne mõju: liikmeid tulevat erakonda juurde.

Rahvaliidu kongressil toetas liitumist 239 kohalviibijat. Seda oli enam, kui skandaalides kiratsevat erakonda vaadeldes võis oletada. Tasavägisemat tulemust ennustanutele oli see umbes sama suur üllatus kui Rahvaliidu ajutisele juhile Mai Treialile tõsiasi, et riigikohus tema mõttekaaslase Villu Reiljani Rävala kinnistu pistiseloos süüdi mõistis. Et kriminaalkorras karistatud isik ei tohi Rahvaliidu põhikirja järgi erakonda kuuluda, peab kauaaegne liider parteist lahkuma. Nii on erakond lühikese aja jooksul jäänud ilma sotsiaaldemokraatidega liitumist pooldanud tugevaist poliitikuist, aga ka tema vana kurssi kaitsnud endisest esimehest.

Rahvaliidu sisepingete taga on muu hulgas nähtud ka just Villu Reiljani jonni stiilis «Mina su lõin, mina su ka lõpetan», sest erakonnas mõjule jäänud leeri lühinägelikult enesehävituslikku käitumist on raske selgitada.

Saatuse irooniana on Villu Reiljanile liitumisküsimuses vastandunud ja nüüd sotsiaaldemokraatide ridadesse astuv Jaak Allik inimene, kelle saabumine erakonda peaks ebausklikud ettevaatlikuks tegema. Tuletagem meelde: Jaak Allik on kuulunud kommunistlikku parteisse ja Koonderakonda, mis mõlemad on tegevuse lõpetanud. Rahvaliidul on rasked ajad käes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles