Läheneb giidide atesteerimine

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi turismiinfokeskuse infokonsultant Angela Aru
Viljandi turismiinfokeskuse infokonsultant Angela Aru Foto: Elmo Riig / Sakala

Aasta eest läbis Viljandimaa omavalitsuste liidu korraldatud atesteerimise 14 giidi, kuid sellest ajast on lisandunud veelgi huvilisi.


Tingimused on samad, mis eelmisel aastal. Esmalt on kavas kirjalik teadmiste kontroll ning pärast seda pääseb praktilisele eksamile. Praktiliseks eksamiks on linnatuur. Igale giidikandidaadile loositakse üks või kaks Viljandi objekti, mille kohta tuleb põhjalikumat infot jagada.

«Praegu on meil olnud kaheksa huvilist,» rääkis turismiinfokeskuse infokonsultant Angela Aru. «Nende hulgas on ka üks välismaalane, kes plaanib Eestisse elama jääda ning soovib ennast atesteerida ingliskeelseks giidiks.»

Aru andmetel tegutseb Viljandimaal ka selliseid giide, kes pole atesteerimist üldse läbinud või on seda teinud enam kui kümne aasta eest.
«Oleks tore, kui nad atesteerimisele tuleksid,» ütles ta. «Näiteks Soomaal tegutseb päris palju selliseid giide, kes pole end registreerinud isegi retkejuhtideks. Giide koolitati välja ka Mulgimaal ning nemadki peaksid end laskma ära atesteerida.» Atesteerimistingimused leiab Viljandi turismiinfokeskuse kodulehelt.

Aru nentis, et atesteerimisel kontrollitakse põhiteadmisi Viljandimaa kohta ning süvateadmisi ei eeldata. Tema hinnangul giide liiga palju ei saa.

«Giide pole kunagi liiga palju,» kinnitas ta. «Näiteks äsja otsiti meilt saksakeelset giidi ja neljast giidist polnud parasjagu kohal kolme.»

Kõige rohkem tuntakse Viljandis puudust inglise keelt valdavatest giididest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles