Rahvaliidu Viljandimaa ridades käib käärimine

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu võõrustas Paistu vallavanem Ene Saar Holstre-Pollis Rahvaliidu esindajaid, kes olid toona veel üsna üksmeelsed.
Mullu võõrustas Paistu vallavanem Ene Saar Holstre-Pollis Rahvaliidu esindajaid, kes olid toona veel üsna üksmeelsed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühapäeval peetud Rahvaliidu kongressil selgus, et erakond ei liitu sotsiaaldemokraatidega. Kongressil osales 44-st Viljandimaa delegaadist 34 ning mitu neist kaalub erakonnast lahkumist.


Oma soovist ühineda Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga on teada andnud Viljandimaa tuntuim rahvaliitlane Jaak Allik, kes on olnud ühinemise üks innukamaid toetajaid.

Ka siinse piirkonna juht, Viiratsi volikogu liige Väino Luik kaalub Rahvaliidust lahkumist. «Väga tõenäoline, et ma ei jätka,» lausus Luik, kes samuti hääletas sotsiaaldemokraatidega ühinemise poolt. Ta polnud veel kindel, kas seob end tulevikus mõne teise parteiga või mitte. Luige hinnangul võivad nii mõnedki Rahvaliidu Viljandimaa liikmed üsna pea erakonnast välja astuda.

Just omavalitsuste kaudu mitmel pool kanda kinnitanud Rahvaliit on sügiseste valimiste järel Viljandimaal kesisemalt esindatud kui varem, sest mitu omavalitsusjuhtide kohta on läinud teiste poliitiliste jõudude kätte. Rahvaliitu kuuluvad Saarepeedi, Kõpu ja Paistu vallavanem.

Paistu vallavanem Ene Saar on andnud teada, et astub erakonnast välja ega liitu enam ühegi parteiga. Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo ei osalenud Rahvaliidu kongressil, sest ei viibinud Eestis. Tema sõnul on veel vara öelda, milliseks kujuneb tema tee lähitulevikus ja kas ta jätkab erakonnas või mitte.

Saarepeedi valla juht Salme Koplikask erakonna kongressil ei osalenud, kuid toetab pigem mõtet, et Rahvaliit võiks iseseisvana jätkata. Vallavanem on arvamusel, et esialgu pole põhjust erakonnast välja astuda. «Kaugema tuleviku sammude ja erakonna käekäigu kohta on praegu raske ennustada,» lausus ta.

Volikogu esimeestest kuuluvad Rahvaliitu Villu Võsa Abjast ja Rein Tarkus Hallistest. Esimene neist väitis, et pöördelised südmused erakonnas on alles liiga värsked. «Tahan asjadel lasta pisut settida, sest nii saab selgema pildi, mille järgi otsust langetada,» lausus Võsa.

Rein Tarkus oli pigem seda meelt, et ta lahkub parteist. «Astun tõenäoliselt välja, kuid enne seda sammu tahan mõttekaaslastega nõu pidada ja arutada asja nii oma piirkonna rahvaliitlaste kui valla inimestega,» sõnas ta. Kongressil toetas Tarkus sotsiaaldemokraatidega liitumist.

Eelmistel riigikogu valimistel Rahvaliidu nimekirjas kandideerinud Viljandi sotsiaalameti juht Helmen Kütt andis kongressil oma hääle ühendpartei moodustamise poolt. «Olen otsustanud Rahvaliidust välja astuda, mis aga ei tähenda, et ma ühegi teise erakonnaga liitun,» andis ta eile teada. Erakonnas toimuvat Kütt pikemalt kommenteerida ei soovinud.

Copy
Tagasi üles