Noored on lõhkise küna ees

, vaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kukk
Jüri Kukk Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

MEEDIAS RÄÄGITAKSE ja kirjutatakse palju, kuidas tuhanded inimesed lahkuvad Eestist, et võõrsil raha teenida, ning tuhanded heietavad niisugust plaani oma peas. Selles pole ju aga midagi imelikku: kogu maailmas on migratsioon töö otsinguil tavaline.

Eestlased lähevad Soome, Norrasse, Iirimaale ja mujale tegema tööd, mida sealne rahvas teha ei taha, nood omakorda rändavad veelgi paremal järjel riikidesse. Ainult et kui umbes 38 miljoni elanikuga Poola võib endale lubada kas või viie miljoni poolaka lahkumist, siis sama protsendi eestlaste emigreerumine oleks meie riigile lausa katastroof.

Eesti oludes on loomulik, kui võõrsil teenitava rahaga tasutakse pangalaen. Täiesti loomuvastane on aga, kui mujal käiakse tööl selleks, et tasuda näiteks üüratud soojaarved. Lahus elavad pered, vanemate ja laste võõrandumine ning lagunevad kooselud on lõiv, mida me peame maksma. Siin on oma süü ka riigiisadel, kes pole leidnud võimalusi selliseid tagajärgi leevendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles