300 päeva otsust oodanud firma nõuab kohtunike töö uurimist

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühing Texor tankla.
Osaühing Texor tankla. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja tolliametiga kohut käinud Viljandi ettevõte Texor taotleb Tallinna ringkonnakohtu kohtunike suhtes distsiplinaarmenetluse alustamist, sest neil kulus otsuse langetamiseks tavapärasest kümme korda kauem aega.

«Kui me nüüd kolmandas kohtuastmes lõplikult süüdi jääme, toob kohtuotsuse venimine meile suure kahju, sest peaksime nende 300 päeva eest riigile intresse maksma,» põhjendas osaühingu Texor juhatuse liige Arli Okas õiguskantslerile ja riigikohtu esimehele saadetud avaldust.

Intresside suurus oleks Texori enda arvutuste kohaselt üle 52 000 euro.

Pikk ootamine

2012. aasta 1. juunil seljatas Texor esimeses kohtuastmes maksu- ja tolliameti ühes maksuvaidluse küsimuses ning too otsustas halduskohtu otsuse ringkonnakohtusse edasi kaevata. Mullu veebruaris väljastas ringkonnakohus määruse, mille järgi pidi lahend tulema 28. veebruaril.

Sel päeval ringkonnakohus aga otsust teatavaks ei teinud, vaid andis e-kirja teel teada, et lahendi kuulutamine on edasi lükatud 12. märtsile.

Seejärel algas ligi aasta väldanud ooteaeg, mil ringkonnakohus lükkas lahendi kuulutamist järjest edasi. Ühtekokku tegi ta seda 21 korda, kirjutas Arli Okas õiguskantslerile ja riigikohtu esimehele. Vaid kaks edasilükkamist tehti kirjalikus menetluses taotluste ja dokumentide esitamiseks ettenähtud tähtpäevast mitte hiljem kui 30 päeva möödumise järel.

Okase sõnul lükkus ringkonnakohtu otsuse tegemine edasi kokku 295 päeva. «Ringkonnakohus on otsuse teinud 301 päeva möödumisel taotluste ja dokumentide esitamiseks ettenähtud tähtpäevast, ületades seega lubatud 30-päevast tähtaega kümnekordselt,» teatas Okas.

Ta lisas, et ringkonnakohus ei vaevunud kordagi omal algatusel selgitama, miks otsustamine edasi lükkub. Firma esindajale põhjendati seda kohtu suure töökoormusega, kusjuures kordagi ei nimetatud põhjusena asja suurt mahtu või keerukust.

Texorile kahjulik lahend

Ringkonnakohus avaldas lahendi e-toimiku vahendusel alles mullu 20. detsembril ja see oli Texorile kahjulik. Firmalt nõuti välja ligi 300 000 euro suurune summa. Lisaks ei saanud Texor Arli Okase selgitust mööda ooteperioodil planeerida tegevusi ja vastu võtta otsuseid, mis sõltusid kohtu otsusest.

Nüüd on kütusemüügiga tegelev firma ringkonnakohtu otsuse riigikohtusse edasi kaevanud.

Et Texori hinnangul rikkus ringkonnakohus seadust, palub firma õiguskantslerile ja riigikohtu esimehele saadetud kirjas algatada distsiplinaarmenetlus Tallinna ringkonnakohtu kohtunike Oliver Kase, Viive Ligi, Lauri Madise ja Silvia Trumani suhtes.

Õiguskantsler on Texori andmetel saatnud kirja edasi riigikohtu esimehele ning seega on firmale lõpliku vastuse andmine tehtud kohtu ülesandeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles