Riik hakkab uue tööregistriga ümbrikupalga maksjaid pitsitama

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale bürokraatia vähendamise peab uue riikliku tööregistri loomine aitama vältida ümbrikupalga maksmist.
Peale bürokraatia vähendamise peab uue riikliku tööregistri loomine aitama vältida ümbrikupalga maksmist. Foto: Marko Saarm / Sakala

Võitlemaks ümbrikupalkade vastu ja vähendamaks bürokraatiat, peab riik plaani panna tööandjatele kohustuseks teha kõigi sõlmitavate töösuhete kohta viivitamata sissekanne uude andmebaasi.

Ettevõtetes kontrollkäike tehes kohtavad maksu- ja tolliameti revidendid ikka ja jälle inimesi, kes väidavad, et on firmas ametis alles esimest päeva ega ole seetõttu veel ametlikku töösuhet sõlminud. Leidub neidki, kes on oma seletuse kohaselt firmas lihtsalt sõbral külas või lähedasele lõunaks võileiba toomas.

Asjaoludesse süvenedes leiab pahatihti siiski kinnitust, et sellised isikud töötavad ebaseaduslikult või valetab ettevõtja neile makstavat töötasu tegelikkusest väiksemaks. Nii näiteks peeti 2012. aastal ehitusvaldkonnas tehtud reididel tarvilikuks seletuskirja nõuda enam kui 4000 isikult.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles