Lasteaedades napib kohti

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis ootab lasteaeda või sõime pääsemist üle 80 lapse ning linnajuhid loodavad, et kohanappuse lahendab eralasteaia loomine.


«Sõimerühmadesse on pidevalt järjekord,» tunnistas abilinnapea Helle Aunap. Järjekorras olevast 82 lapsest kümmekond ootab kohta lasteaeda ja ülejäänud sõime.

Järjekordadest hoolimata ei plaani linn uut lasteaeda rajada või mõnd olemaolevat laiendada, vaid vaatab lahendust otsides eraettevõtjate poole.
«Minul on see küsimus olnud juba mõnda aega, et miks Viljandis pole eralasteaedu, kui teistes linnades on,» sõnas volikogu esimees Tarmo Loodus.

Helle Aunapi arvates on sõimekohtade juurdesaamiseks kaks võimalust. Esiteks võiks mõelda teenuse sisseostmisele ja teiseks võib lasteaiale sobivaks kohandada linnale kuuluvaid tühje ruume. Neid leidub näiteks Kaare koolis, mille läheduses asub Karlssoni lasteaed.

Viljandis valitsev olukord ei erine paljude teiste omavalitsuste omast, sest ka siin tuntakse suurt puudust koolilastest, kuid kõigile põngerjatele sõimes ruumi ei leita.

Looduse hinnangul pole selles ka mingit vastuolu, sest kui koolis käimine on lastele kohustuslik, siis lasteaedu on linna rajatud arvestusega, et kõik vanemad oma lapsi sinna ei pane.

Volikogu hariduskomisjoni juhi Margit Karu arvates tuleks see vastuolu kindlasti nii linnavalitsuses kui volikogus arutusele võtta. «Järjekordi kindlasti ei tohiks olla ja linn peab otsima lahendusi,» sõnas ta.

Viljandlanna Ülle kirjutas sõimekoha saamiseks avalduse siis, kui laps oli kahekuune. Nüüd, kui laps on aasta ja kaheksa kuud vana, on tal koht Männimäe lasteaeda, kuid ema sooviks ta panna kesklinnas asuvasse Mesimummu lasteaeda.

«Ma elan ja töötan kesklinnas ning tahtsin lapse kodu lähedale lasteaeda panna,» rääkis Ülle. Paraku on talle linnavalitsusest öeldud, et Mesimummus kohta ei ole ning seda ei leita tõenäoliselt ka aasta pärast.

«Ma ei arvanud, et Viljandis on sõimekohtadega selliseid raskusi, ja uskusin, et saan lapsele koha kesklinna,» rääkis Ülle, keda hirmutab teadmine, et ta peab hakkama sügisel iga päev kesklinna ja Männimäe vahet käima, et laps sõime viia.

Et lapsele kodule lähemale kohta leida, on Ülle mõelnud ka kesklinnas asuva waldorflasteaia peale.

Viljandi ainsa eralasteaiana Lutsu tänaval tegutsevas waldorflasteaias töötab kaks rühma, kus on 33 last. Et tahtjaid on rohkem kui kohti, on waldorflasteaed mõelnud ka laienemisele, kuid pole selleks ruumi leidnud.

Pedagoogiliselt teistest erineva waldorflasteaia puhul peab lapsevanem arvesse võtma, et koha hind on seal kallim.

Tavalasteaias tuleb maksta kuus 435 krooni ja seda kümme kuud aastas, sest suvel on lasteaiad suletud. Linn loob selleks ajaks eraldi suvelasteaia. Eralasteaias on koha hind 772 krooni kuus ja seda tuleb tasuda 12 kuu eest, sest waldorflasteaed on avatud kogu suve.

Kõrgema tasu põhjus on linna antav toetus. Kui oma lasteaedadele maksab linn iga kuu 2600—3400 krooni lapse pealt, siis waldorflasteaed saab 2000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles