Saarepeedi koolis peeti Hermann Jaaksoni mälestusvõistlus

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1926. aastal sai Saarepeedil sündinud Hermann Jaaksonist esimene eestlane, kel oli kõrgeim teaduskraad matemaatikas. Möödunud nädalal korraldas Saarepeedi kool professor Jaaksoni auks juba 17. korda matemaatikapäeva.

Ülesandeid oli mälestusvõistlusele lahendama kutsutud ka Kalmetu, Kirivere, Kolga-Jaani, Leie, Olustvere ja Tääksi põhikooli võistkonnad.
Saarepeedi kooli matemaatikaõpetaja Õnne Aver lausus, et viiel korral on võistluse üldvõitjaks kuulutatud Olustvere põhikool, mis liitus võistlusega alles 2005. aastal. Kalmetu kooli õpilased võistlesid sel aastal esimest korda.
Võisteldi kahes vanusegrupis. Nooremad oli esimesest kuni neljandast klassist ja vanemad seitsmendast kuni üheksandast klassist.
Võistlus toimus traditsiooniliselt kahes osas. Esimene neist oli peastarvutamine ja teine ülesannete lahendamine. Esiti oli võistlus individuaalne, kuid pärast liideti võistkonna punktid kokku. Seejärel toimus teiste koolide poolt kaasa võetud ülesannete võistkondlik lahendamine. Iga kool oli koostanud kaks ülesannet, kuid oma kooli poolt esitatud ülesandeid õpilased ei lahendanud. «Seega tuli tunni jooksul hakkama saada 12 keeruka ülesandega,» lausus Aver.
Eripreemia peastarvutamise eest sai Kirivere põhikooli seitsmenda klassi õpilane Kersti Siimula, kes tegi ainsana õigesti kõik 30 tehet. Vanema astme võistluse üldvõitjaks tuli ühe punktiga Kirivere ees Olustvere põhikool koosseisus Kristo Madison, Romet Laos ja Madis Maisalu. Kolmanda koha saavutasid Tääksi kooli õpilased. «Kuni järgmise võistluseni sai taas aastaks Olustvere kool enda kätte rändauhinna,» sõnas Aver. Rändauhinnaks on Hermann Jaaksoni raamitud foto, mille taha on kirjutatud kõikide eelmiste võistluste võitjate nimed.
Nooremal vanusegrupil tuli lahendada tekst-, nuputamis- ja kujundülesanne ning läbida peastarvutamisvoor. Siin olid parimad Tääksi põhikooli esimese klassi õpilane Gita Roosileht, Marten Sähka Kolga-Jaani põhikooli teisest klassist, Liisel Põder Saarepeedi kool kolmandast klassist ning Lisanna Laansalu Kolga-Jaani põhikooli neljandast klassist. Nooremate arvestuses tuli üldvõitjaks Saarepeedi kool võistkond koosseisus Hugo Soo, Miina Kriisa, Liisel Põder ja Carmen Victoria Vender.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles