Poliitikust isa protest tõi ettevõtjast pojale lepingu

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operaatori ja režiipuldis istuva inimese töö tulemusena saab iga soovija Viljandi volikogu istungi otseülekannet oma kodus vaadata. Kui viimased kaks aastat tegi ülekandeid Videoteam, siis järgmised neli aastat on leping CarlNetiga.
Operaatori ja režiipuldis istuva inimese töö tulemusena saab iga soovija Viljandi volikogu istungi otseülekannet oma kodus vaadata. Kui viimased kaks aastat tegi ülekandeid Videoteam, siis järgmised neli aastat on leping CarlNetiga. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi volikogu istungitest ülekande tegija otsimisel osutas opositsiooni kuuluv Karl Õmblus linnavalitsuse eksimusele, mis tõi kaasa uue riigihanke ja lepingu Õmbluse pojale.

«Me jäime väga lolli olukorda,» leidis esimese riigihanke konkursi võitnud, kuid lõpuks lepinguta jäänud osaühingu Videoteam esindaja Margo Paju. «Konkurent sai võimaluse vaadata, milline oli meie esimene pakkumine, ja teha enda oma meie hinna järgi.»

Kordushanke võitnud osaühingu CarlNet esindaja Karl Õmbluse sõnul tõestab aga just tema küsitud hind, et ta ei teadnud, kui palju konkurent linnalt raha küsib. CarlNeti pakkumine oli 5808 eurot, Videoteam pakkus 7040 eurot.

Esimesel vähempakkumisel osales ainult Videoteam, sest CarlNet ei olnud esimese lihthanke korraldamise kohta infot saanud. Ehkki Õmblus oli teavet otsinud oma sõnul nii linna kodulehelt kui riigihangete registrist, ei suutnud ta seda leida. Hiljem selgus, et linna kodulehel infot polnudki, sest seadus seda ei nõua.

Linnavalitsus eksis oma määruse vastu

Eelmise aasta viimasel linnavolikogu istungil tekkinud segadus sai alguse sellest, et linnavalitsus küsis volikogult luba sõlmida kolmeks aastaks leping firmaga, kes teeks kõigilt volikogu istungitelt otseülekande. Veebi kaudu on saadud Viljandi volikogu tegemisi uudistada juba aastaid ning eelmine leping lõppes aastavahetusega.

Vaidlus tekkis küsimuse üle, kas linnavalitsus tohib enne loa saamist konkurssi korraldada, sest volikogu istungile tulles oli juriidilises keeles lihthange juba korraldatud ning võitjaga oleks saanud lepingu sõlmida kohe, kui volikogu oleks otsuse heaks kiitnud.

Viljandi abilinnapea Malle Vahtra selgitust mööda pelgas linnavalitsus riigihanget korraldades, et kui ülekandja tegija otsimine jätta aasta lõppu, ei leita uut ettevõtjat õigeks ajaks. Seepärast korraldatigi hange enne volikogu istungit. «Rõhutan, et linnavalitsusel olid hankega seotud otsused tegemata ja leping sõlmimata, sest oodati volikogu luba,» ütles abilinnapea.

Karl Õmblused: sugulus ei puutu asjasse

Linnavalitsuse tegevuse vaidlustas Karl Õmblus, kes on CarlNeti omaniku isa.

«Mul polnud õrna aimugi, kes konkursil osalevad ja mis faasis see on,» eitas Õmblus oma poja kasuks tegutsemist. «Mina võtsin teema üles sellepärast, et tegemist oli juriidilise probleemiga, mitte sellepärast, et kuskil on keegi kellegagi tuttav.»

Õmblus viitas asjaolule, et konkursi korraldamine enne volikogult loa saamist on kaks aastat tagasi linnavalitsuse enda kehtestatud määruse vastu eksimine, ning tema põhjendused veensid ka teisi volikogu liikmeid, kaasa arvatud linnapea erakonnakaaslasi. Nii muutis volikogu otsuse sõnastust ja linnavalitsust kohustati konkurssi uuesti korraldama.

Linnapea Ando Kiviberg avaldas otsuse hääletamise eel rõõmu, et näeb volikogu töötamas ja on tunnistajaks revolutsiooni sünnile. Nimelt olevat vaidlusalune konkurss läbi viidud täpselt sama skeemi järgi nagu paljudel eelmistel aastatel ning siis olevat volikogu linnavalitsusele loa alati andnud. Sama otsusega kohustati linnavalitsust korraldama uuesti ka kurtidele ja vaegkuuljatele mõeldud viipekeele tõlgi konkurssi.

Videoteami esindaja Margo Paju kahtlustas konkurenti selles, et ta võis teisele konkursile minnes teada saada, milline oli Videoteami pakkumise suurus, ning ettevõtja Karl Õmblus võis selle kohta info saada volikogu liikmelt Karl Õmbluselt. «Algul mõtlesime, et teisele konkursile oma pakkumist ei esitagi, sest sel pole enam mõtet. Siis linnavalitsus ikka palus meid ja saatsime ka teist korda pakkumise raekotta,» meenutas Paju.

Abilinnapea Malle Vahtra selgitusel oli Videoteami esimene pakkumine teise konkursi ajal avalik, sest ümbrikust väljavõtmise järel on see seaduse järgi ka avalikustatud.

«Seega on ka volikogu liikmetel võimalik pakkumustega soovi korral tutvuda, kuid meie teada keegi nende vastu huvi ei tundnud,» lausus Vahtra.

Võitja: Mina konkurendi hinda ei teadnud

Ka mõlemad Karl Õmblused kinnitasid, et nemad ei teadnud Videoteami hinnast midagi. «Kui oleksin seda teadnud, oleksin ju suurema hinna küsinud,» selgitas CarlNeti omanik. «Praegusel juhul on hinnavahe meile nagu mahavisatud raha.»

CarlNeti juhi selgitusel võttis ta oma pakkumist tehes arvesse Videoteami paari aasta taguse hinnapakkumise. «Arvestasin, et nad langetavad pisut hinda, aga tegelikult nad seda ei teinud,» selgitas noorem Karl Õmblus.

Vanem Karl Õmblus kinnitas, et tema kavatseb ka edaspidi juhtida tähelepanu juriidilistele segadustele, kui vigased eelnõud peaksid volikokku jõudma. «Olen endale aluseks võtnud koalitsioonilepingu ja jälgin, et seda täidetaks,» sõnas opositsiooni kuuluv poliitik. Seda, kas varem on Viljandis selliseid konkursse ebaseaduslikult korraldatud, ei osanud enam kui 15 aastat võimuliitu kuulunud Õmblus öelda.

Osaühing Videoteam kandis volikogu istungeid üle kaks aastat. Enne seda tegi sama tööd CarlNet. Tema kannab üle ka 30. jaanuaril Sakala keskuses aset leidva istungi.

Ühe ülekande tegemiseks oli Videoteamil vaja kaheksat mikrofoni, kaamerat ja režiipulti. Nende haldamiseks oli volikogu saali vaja kaht inimest. Ühe istungi eest küsis Videoteam 320 eurot ning selle summa sisse kuulus ka ülekande salvestamine, selle tükeldamine päevakorrapunktide kaupa ning veebi üleslaadimine.

ARVAMUS

MALLE VAHTRA,
Viljandi abilinnapea

Videoteamil ei ole põhjust olla solvunud või pahane, et hange teisele ringile läks. Hankes osalemine sarnaneb sisuliselt ükskõik millise võistlusega, kus ainuüksi osalemine ei garanteeri võitu ja keegi ei tea kunagi, kes missuguse tulemuse saab. Võimatu on prognoosida isegi osalejate arvu. Võib ka hoopis kaugemale ajalukku vaadata: CarlNet sai Videoteami hinnataseme teada juba kaks aastat tagasi, sest ka siis osalesid hankes mõlemad firmad.

Ja kui keegi tahab kellelegi midagi väga odavalt müüa, ei saa ostja seda müüjale keelata. Õnneks või kahjuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles