Korruptsioonis kahtlustatav vallavanem endal süüd ei näe

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo lubab jätkata omavalitsuse juhtimist, ehkki on pärast arestikambris veedetud kaht ööpäeva oma sõnul emotsionaalselt rivist väljas.
Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo lubab jätkata omavalitsuse juhtimist, ehkki on pärast arestikambris veedetud kaht ööpäeva oma sõnul emotsionaalselt rivist väljas. Foto: Elmo Riig

Teisipäeva hommikul 48 tunniks korruptsioonikuriteos kahtlustatuna kinni peetud Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo on kindlalt seda meelt, et pole seadust rikkunud. Küll aga näeb ta, et kõnealune kaasus püstitab küsimuse, kas üks inimene saab Eestis olla korraga juhtivatel kohtadel avalikus sektoris, eraettevõtluses ja mittetulundusühingutes.

Kiviloo andis Sakalale intervjuu päev pärast seda, kui oli pääsenud arestikambrist. Uurimist juhtiv Lõuna ringkonnaprokuratuur polnud selleks hetkeks kahtlustuse sisu kohta avalikult öelnud muud, kui et jutt käib karistusseadustiku sellest paragrahvist, mis käsitleb toimingupiirangu rikkumist ehk vallajuhi tehinguid endaga seotud ettevõtetega.

Tõnu Kiviloo, kas olete aru saanud, mis kuriteos teid kahtlustatakse?
Jah, sellest ma olen aru saanud. Nii nagu ajalehtedes on kirjutatud: korruptsioonis.

Milles täpsemalt? Millisest ajavahemikust, millistest tehingutest ja millistest ettevõtetest käib jutt?
Nähtavasti kõigest, millega olen tegelnud. Täiskompott. Täpsemalt ei oska kommenteerida. Või õigemini on täpsemateks kommentaarideks praegu liiga vara.
Laias plaanis on tekkinud küsimus, kas see, et üks inimene tegutseb korraga nii avalikus sektoris, mittetulundusühingutes kui eraettevõttes, on Eestis üldse võimalik.

Kas te ise tajute, et olete teinud midagi sellist, mis klassifitseerub korruptsioonikuriteoks?
Ei, kindlasti mitte. Täiesti kindlasti.

Ometi rakendas kriminaalpolitsei teie suhtes väga ränki sanktsioone: pani teid kaheks ööpäevaks arestikambrisse, otsis terve hulga kohti läbi ja kuulas inimesi üle.
Nemad teevad oma tööd.

Kuidas täpsemalt kinnipidamine teisipäeva hommikul Kõpus aset leidis?
Nagu filmis. Parkisin auto vallamaja ette ära ja siis astuti juurde. Iseenesest toimus kõik väga viisakalt.

Kus teid kinni hoiti, kas Viljandis või Tartus?
Tartus.

Mis seal toimus?
Ütlen ausalt: see ei olnud kõige meeldivam. Ma ei taha hakata seda detailselt kirjeldama.

Kuidas politsei teiega käitus? Kas teil on mingeid etteheiteid?
Nagu ma juba ütlesin: nemad teevad oma tööd. Neile kui ametnikele ei ole mul etteheiteid.

Kas seda tunnet ei ole, et teie suhtes rakendati liigset jõudu?
Ei oska öelda, ma ei ole selliste teemadega varem nii palju kokku puutunud, et saaks objektiivset hinnangut anda.

Mis nüüd edasi saab?
Ootan, vaatan. Kui välja kutsutakse, siis vastan küsimustele.

Kas see, mis on viimastel päevadel juhtunud, ja see, et käimas on kriminaaluurimine, mõjutab kuidagi Kõpu valla juhtimist?
Kui, siis ainult nii palju, et ma olen emotsionaalselt rivist väljas.

Sakala on mitu puhku prokuratuurilt küsinud, kas ta taotleb teie tagandamist vallavanema ametist, ja seni on öeldud üksnes seda, et asi on otsustamisel.
Kui mina selle küsimuse Tartus esitasin, siis öeldi, et ei taotleta.

Lisainfo:

Tõnu Kiviloo on juhtinud Viljandimaa väikseimat, vähem kui 700 elanikuga Kõpu valda mitu ametiaega ning on selles omavalitsuses üks väheseid reaalselt tegutsevaid ettevõtjaid. Näiteks pidas talle kuuluv osaühig Lete Kaubandus aleviku südames Viljandi–Pärnu maantee ääres väikest kauplust. Nüüdseks on pood suletud. Kaupluse ruumidega sama katuse all tegutseb aga praegugi võõrastemaja, mida peab Kiviloo osaühing Kõpu Kõrtsitalu.

Vallavanemal on osalus ka osaühingus A.N.R.O Ost ning 2010. aastast on ta registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjaks. Lisaks kuulub ta Viljandi Rotary klubi, Eesti mõisakoolide ühenduse ja Kõpu tuletõrjeseltsi juhatusse. Ettevõtteid ja organisatsioone, mille omanike või juhtide ringist on ta viimase viie aasta vältel lahkunud, on vähemalt kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles